U Zagrebu započelo obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Uz podjelu nezaobilaznih narcisa, program je obuhvatio i besplatne mamografske preglede
dan narcisa Grad Zagreb

U organizaciji Grada Zagreba u dječjem parku i na tržnici Kvatrić počelo je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke prigodnim uređenjem parka narcisama, besplatnim mamografskim pregledima te podjelom narcisa Zagrepčankama. Cilj kampanje #BudiNARCISa jest potaknuti što više žena na besplatne mamografske preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba.

– Zagreb je još 2004. godine započeo s provedbom Programa preventivne mobilne mamografije. Svake godine pregleda se oko 2.000 žena, a od početka Programa preventivne mobilne mamografije pregledano je oko 50.000 žena, od kojih je 40 posto zahvaljujući ovom Programu prvi put obavilo mamografski pregled, kazala je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Za besplatni pregled nije potrebna liječnička uputnica, nego se na mamografski pregled mogu rezervirati od danas na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347 svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Prema podacima HZJZ-a, u 2019. godini pojavnost raka dojke na razini cijele Hrvatske iznosila je 2.845, a u Zagrebu 732 što rak dojke čini jednim od vodećih sijela raka u žena po učestalosti i smrtnosti.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska