U Zagrebu se postavlja spomenik Andriji Mohorovičiću

Postavljanje spomenika može se očekivati sredinom godine

Tomislav Miletić/PIXSELL

U prigodi obilježavanja 165. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića pokrenuta je inicijativa da mu se u Zagrebu podigne spomenik, a njegovo se postavljanje može očekivati sredinom godine, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Inicijativa je pokrenuta prije petnaest godina, nakon čega je odobrena lokacija za spomenik u Parku Grič, ispred ulaza u zgradu u kojoj je Mohorovičić radio, podsjeća se u priopćenju Odbora za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću koji djeluje pri HAZU.

Javni, anonimni natječaj provelo je 2019. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), a Prvu nagradu na tom je natječaju osvojio akademski kipar Nikola Džaja. Brigu o spomeniku preuzeo je tada Grad Zagreb, a Gradska skupština u prosincu 2020. jednoglasno je odobrila projekt postavljanja spomenika u park na Griču. Nakon toga proveden javni natječaj, temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević.

Aktivnosti potrebne za podizanje spomenika privode se kraju pa se postavljanje može očekivati sredinom ove godine, napominje Odbor i dodaje kako će se na taj način Grad Zagreb i sve spomenute hrvatske institucije na najbolji mogući način odužiti znanstveniku koji je ime svojega grada i svoje domovine pronio širom svijeta.