U Zagrebu postavljen semafor koji upozorava pješake zadubljene u ekran mobitela

Novo čudo tehnologije osvanulo je upravo u hrvatskoj metropoli. Ovoga je puta riječ o specifičnom semaforu, kojemu je glavna zadaća smanjiti zabrinjavajuću statistiku, koja kaže da je mobilni telefon četvrti najčešći ubojica u prometu.

Semafor je postavljen na križanju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a spomenuti reflektira crveno svjetlo prema nogostupu, kako bi na vrijeme upozorio pješake i bicikliste koji su zadubljeni u ekrane svojih uređaja. Ovaj pilot projekt nastao je u sklopu kampanje Dan bez mobitela u prometu, a provodi ga Hrvatska udruga menadžera sigurnosti uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te uz pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore. 

Naposljetku, u razdoblju koje slijedi, Fakultet prometnih znanosti obavit će istraživanje koliko ova novina doista podiže razinu sigurnosti na cestama te koliki je stvarni učinak nove signalizacije na pješake.