U Zagrebu otvorena međunarodna konferencija o zaštiti životinja

Trodnevna konferencija koju organizira Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija okupila je 111 stručnjaka iz 70 institucija iz 24 zemlje
Zagreb: Međunarodna konferencija o zaštiti životinja i njihovih staništa Sanjin Strukić/PIXSELL

Europski zoološki vrtovi i akvariji blisko surađuju kako bi zaštita ugroženih životinjskih vrsta bila još učinkovitija – istaknuli su sudionici međunarodne konferencije o zaštiti životinja i njihovih staništa koja je danas otvorena u Zagrebu.

Riječ je o trodnevnoj konferenciji koju organizira Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija, a okupila je 111 stručnjaka iz 70 institucija iz 24 zemlje. Stručnjaci govore o projektima u koje su uključeni – od zaštite ugrožene Pallasove mačke do reintrodukcije rijetkog ćelavog ibisa u prirodu.

– Zaštita životinja je naša budućnost, budućnost zooloških vrtova. Zagrebački ZOO veliku pozornost pridaje projektima istraživanja i zaštite životinjskih vrsta, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok te nadodaje da neke projekte rade u sklopu EAZA-e, a neke vezane uz autohtonu faunu samostalno ili u suradnji s domaćim institucijama.

Među životinjskim vrstama koje su u fokusu projekata su bijela roda, bjeloglavi sup, čovječja ribica, dinarski voluhar, primorska gušterica i planinski žutokrug, a upravo im je odobren LIFE projekt za očuvanje riječne kornjače.

Izvršna direktorica Izvršnog ureda Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija Myfanwy Griffith kaže kako im je misija da napredni zoološki vrtovi i akvariji spašavaju životinjske vrste, dok je predsjednik Odbora za zaštitu životinja i njihovih staništa EAZA-e Eric Bairrao Ruivo istaknuo kako je izuzetno važno povezivanje djelatnika zooloških vrtova i ljudi koji rade na terenu kako bi došlo do sinergije, novih programa i akcija.

U ime zagrebačkog gradonačelnika sudionike konferencije pozdravio je pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Dejan Jaić koji je istaknuo kako Grad Zagreb konstantno ulaže u ZOO, a ponosni su na EU projekte.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska