U Zagrebu odana počast ženama žrtvama nasilja

Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće pred zagrebačkim Općinskim sudom

Davorin Višnjić/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pred zagrebačkim Općinskim sudom odana je počast ženama žrtvama nasilja, u znak sjećanja na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine kada su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri, a ranjena jedna žena.

Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće u spomen na sve žene koje su nasilno izgubile svoje živote, među njima i na sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku Gordane Oraškić koje je ubio njezin suprug i bivši policajac Mato Oraškić tijekom održavanja brakorazvodne parnice na sudu, a sudsku službenicu Stanku Cvetković teško je ranio.

Vijenac je položilo i zapalilo svijeće izaslanstvo SDP-a s predsjednikom Peđom Grbinom, koji je istaknuo da se na Općinskom sudu dogodila velika tragedija, nažalost ni prva niti zadnja, ali je pomogla da se kao društvo osvijestimo koliko je kod nas prisutno nasilje prema ranjivim skupinama.

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec istaknula je problem femicida, kojem često prethodi nasilje nad ženama i rodno motivirana ubojstva, a podaci pokazuju da je godinama stanje sve lošije. Navela je da u gradu rade na podršci ženama žrtvama nasilja u obliku savjetovališta i skloništa, osnaživanja njihove ekonomske neovisnosti koja omogućava lakše i brže rješavanje tog problema.

Rada Borić je u ime gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji važnim ocijenila podizanje svijesti o problemu nasilja te da svi radimo na tome da ono prestane. Upozorila je da još uvijek nemamo nacionalnu strategiju ravnopravnosti spolova u kojoj treba biti borba protiv svih oblika nasilja nad ženama.