U Zagrebu obilježena 22. godišnjica tragedije u Općinskom građanskom sudu

Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković

Emica Elveđi/PIXSELL

Na zagrebačkom Općinskom sudu čelnici Vlade i sudstva obilježili su 22. godišnjicu ubojstva Gordane Oraškić, Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec, zbog čega je današnji dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je počinitelj zločina dobio tada najvišu kaznu zatvora u Hrvatskoj od 40 godina i poručio kako je nužno zajedničko, snažno i koordinirano djelovanje na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji.

– U partnerstvu s udrugama civilnoga društva omogućili smo iskorake u boljoj suradnji svih sastavnica izvršne vlasti i svih točaka sustava, pooštravanju materijalnih odredbi kaznenoga zakona, poboljšavanju odredbi procesnoga zakona, do potvrđivanja međunarodnih ugovora kao što je Konvencija Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, koja nam je omogućila da uskladimo naš pravni poredak i poboljšamo zakonske i procesne okvire za bavljenje s tim fenomenom, istaknuo je.

Pandemija covida-19 također je utjecala na porast nasilja, no Plenković napominje da je broj prekršajnih prijava za nasilje manji, dok je kaznenih prijava više.

– Sankcije su sada znatno više i strože. To je poruka Vlade i cijeloga društva nasilnicima, prema nasilju koje je neprihvatljivo i prema žrtvama da u ovakvim okolnostima nisu i neće biti same. Ovakav događaj treba biti podsjetnik da ne šutimo o tom fenomenu, da na njega reagiramo i svim mogućim preventivnim mjerama spriječimo i odvratimo nasilnike od nasilja, a žrtve zaštitimo, poručio je.