U Zagrebu obilježen Međunarodni dan nealkoholne bolesti jetre

Mobilnom klinikom koja se danas nalazi na Cvjetnom trgu želi se omogućiti pregled stanovnicima, kojim se mjeri tvrdoća jetre i stupanj oštećenja te nakupine masnoće u jetri

Grad Zagreb

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nealkoholne bolesti jetre na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva za bolesti jetre “Hepatos”.

Događanje se organizira četvrtu godinu zaredom s ciljem podizanja svjesnosti javnosti o tome problemu jer, kako je objasnila predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre Tatjana Reić riječ je o tihoj epidemiji i bolesti bez simptoma nastaloj kao posljedica modernog, “sjedilačkog” načina života i prehrane.

Na području Hrvatske postoje dvije specijalizirane ambulante za bolesti masne jetre, u Zagrebu i u Rijeci, a mobilnom klinikom koja se danas nalazi na Cvjetnom trgu želi se omogućiti pregled stanovnicima krajeva gdje je usluga dijagnoze manje dostupna poput manjih mjesta u Slavoniji, dalmatinskih otoka i slično. Mobilna klinika sadrži specijalizirani aparat Fibroscan, kojim se mjeri tvrdoća jetre i stupanj oštećenja te nakupine masnoće u jetri.

Više o akciji pročitajte na POVEZNICI.