U Zagrebu obilježen Dan Učiteljskog fakulteta

Proslava je protekla u isticanju važnosti učitelja i obrazovanja u svakom društvu te nedovoljnom društvenom ugledu koji prati učitelje u Hrvatskoj

Davor Puklavec/PIXSELL

Današnja proslava Dana Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu protekla je u isticanju važnosti učitelja i obrazovanja u svakom društvu te nedovoljnom društvenom ugledu koji prati učitelje u Hrvatskoj.

Učiteljski fakultet, sa 199 zaposlenika od kojih su 142 nastavnici, na 12 katedri obrazuje tri tisuće studenata, nema proizvod koji se vrednuje na tržištu, ali stvara ljude koji će nositi naciju, kazao je dekan Siniša Opić obraćajući se velikom broju uzvanika. Pozvao je državne vlasti da dadu učiteljima vrijednost koju zaslužuju, rekavši:

– Uložimo u obrazovanje jer je to nabolje ulaganje u budućnost, bolje od ulaganja u borbene avione.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitao je Dan učitelja i poručio da su oni odigrali važnu ulogu u izgradnji hrvatske kulture. Uz prvu generaciju prosvjetitelja velikih ličnosti i Katoličku crkvu učitelji su u sto godina odigrali veliku ulogu, oni su presudno oblikovali narativ nacije, a to je pitanje kulture srca, kazao je Milanović. Istaknuo je da Hrvatska nije tamo gdje smo željeli da bude, jer učenici ne pokazuju zadovoljavajuće rezultate na Pisa testovima.

– Imate fakultet i čuvajte ga, povlačite europska sredstva i težite visokom prosjeku u obrazovanju, a talenti će ionako sami ostvariti ono čemu teže. Na vama je da stvarate slobodne pojedince koji imaju pravo izbora i razvijeno dosadno društvo, rekao je predsjednik.

Skup su također pozdravili i Dan učitelja čestitali izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Ivica Šušak, izaslanica predsjednika Sabora zastupnica Vesna Bedeković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i drugi.