U Zagrebu obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Ovom su prigodom proglašeni i ovogodišnji dobitnici Nagrade NSK za 2020. godinu, Darko Čižmek i Ljiljana Sabljak, dok je posebno priznanje uručeno Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu – Srce te Kriznom stožeru NSK

Robert Anić/PIXSELL

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević istaknula je na obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice, da je protekla godina za tu ustanovu bila osobito izazovna, ali jednako tako i godina novih prilika, novih suradnji i novih promišljanja.

Iako brojni statistički podaci u 2020. pokazuju pad, pa je smanjen broj članova i fizičkih dolazaka u knjižnicu kao i broj posuđenih knjiga te unatoč tome što su posjeti knjižnicama bili ograničeni epidemiološkim mjerama, tijekom 2020. ostvareno je čak 140 tisuća ulazaka u knjižnicu.

– To je svega 20 tisuća manje nego u prethodnoj godini. Za 30-ak posto porasli su virtualni posjeti stranici, na 550, s više od 9 milijuna pregleda digitalnih sadržaja, dok portali sustava digitalne knjižnice bilježe porast od 20-25 posto u svim parametrima, kao i porast praćenja i na društvenim mrežama, na nekima od njih i za 50 posto, napomenula je Stričević.

Budućnost NSK – ulaganje u digitalne sadržaje

Kao ključnu obavezu u budućnosti Stričević je izdvojila jačanje kapaciteta NSK te jačanje sigurnosti i otpornosti na rizike, kao i odgovaranje na izazove digitalnog doba i povećanje ulaganja u digitalne usluge. S time na umu, razvija se složeni multimodalni projekt jačanja NSK koji bi trebao biti implementiran tijekom sljedećega strateškog razdoblja, kazala je.

– Pred nama je novo strateško razdoblje NSK, koje smo osmišljavali tijekom cijele 2020. i odredili smjer razvoja usklađen s nacionalnom razvojnom strategijom do 2030., a to nam daje mogućnost da radimo na kulturi kvalitete unutar ustanove i na koracima prema projektima i financijskim sredstvima kojima ćemo ojačati NSK kao središnju ustanovu knjižnično-informacijskog sustava u Hrvatskoj, da bismo joj omogućili kontinuitet i trajnost u prostoru i vremenu koje je pred nama, poručila je glavna ravnateljica NSK.

Danom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježena je i 414. obljetnica njezina postojanja, a ovom su prigodom proglašeni i ovogodišnji dobitnici Nagrade NSK za 2020. godinu, Darko Čižmek i Ljiljana Sabljak, dok je posebno priznanje uručeno Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu – Srce. Posebno priznanje dodijeljeno je i Kriznom stožeru NSK.

Inače, Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava se 22. veljače, na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga “Misal po zakonu rimskoga dvora”, ujedno i prva liturgijska knjiga rimskog obreda tiskana na nelatinskom jeziku i nelatinskom pismu.