U Zagrebačkom holdingu i ZET-u potpisani kolektivni ugovori

Ugovori u iduće tri godine osiguravaju povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja
zet tramvajPatrik Macek/PIXSELL

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja i reprezentativnih sindikata potpisali su kolektivne ugovore, kojima se u iduće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

– Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje kolektivnih ugovora, istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

Ugovori uključuju povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za pet posto te od 1. srpnja za dodatnih tri posto, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću, kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava. Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti, priopćeno je nakon potpisivanja ugovora.

– Cilj pregovora bio je uputiti jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu te im sukladno tome povećava materijalna prava, dodao je Novaković.

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima.

– Uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, pregovori su se vodili za osiguranje dobrobiti radnika zaslužnih za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada. Pri tome je važno usluge pružati na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti, naglasio je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske, Novi sindikat, Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking, Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, Sindikat hrvatskog vozača, Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking. Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo