Sjećanje na 28. svibanj 1991.

U povodu Dana Hrvatske vojske državni dužnosnici položili vijence na Mirogoju

Uz premijera vijence su položili ministri obrane Mario Banožić, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj
Zagreb: Premijer sa suradnicima položio vijence povodom Dana Hrvatske vojske Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i krematoriju premijer Andrej Plenković i ministri obrane, branitelja i unutarnjih poslova odali su počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu u povodu Dana Hrvatske vojske.

Uz premijera vijence su položili ministri obrane Mario Banožić, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Vijence su položili u spomen parku “Glas Hrvatske žrtve – Zid boli” i ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kao i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske obilježava se u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Vijence će najviša državna izaslanstva položiti i kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK Zagreb, a potom će biti održana svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane.

Banožić: Milanović kao primjer imao je priliku učiniti za vojsku sve a nije učinio ništa

Ministar obrane izjavio je nakon polaganja da je kako je ruska agresija na Ukrajinu ponovno dovela do toga da se razmišlja o tome koliko je vojska snažna i jaka.

“Iz toga razloga Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem ulaže u opremanje vojske u sve tri grane, ali i zbog zahvalnosti prema trudu koji vojnici iskazuju kroz redovan rad, kroz misije i operacije, kada su rame uz rame kao vojnici NATO-a i zemalja članice EU spremni iskazati sve sposobnosti”, rekao je Banožić.

Podsjetio je kako hrvatski vojnici daju svoj doprinos i u ispunjavanju civilnih zadaća – od potresa i pandemije do požara i poplava.

Banožić se osvrnuo i na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da HV-u nedostaje opreme i naoružanja te kazao da je Milanović “kao premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve a nije učinio ništa, a danas kad nema tu priliku sve zna”.

Upitan utječu li njihovi narušeni odnosi na stanje u društvu, Banožić je odgovorio kako “nije dobro da pojedina imena koja mu stoje na stolu predsjednik ne želi potpisati više od godinu dana”.

Aktualno
Hrvatska