Općinsko vijeće odobrilo je zahtjev

U Luki poskupljuje vrtić za 80 eura; Općina preuzima 48, a na roditelje otpadaju 32 eura poskupljenja

Nova cijena primjenjivat će se od 1. srpnja
448991361_1046891557260347_6066076124527211757_n

Općinsko vijeće Općine Luka odobrilo je zahtjev Dječjeg vrtića Smokvica za povećanje ekonomske cijene boravka djece u vrtiću. Na sjednici je bila i osnivačica vrtića Marica Prstačić Ljubić koja je obrazložila razloge povećanja cijene od 80 eura po djetetu.

-Moram napomenuti kako će ovo povećanje cijene biti utrošeno isključivo u povećanje plaća naših zaposlenika. Ministarstvo obrazovanja donijelo je preporuku da osnovica i koeficijent za izračun plaće radnika u dječjem vrtiću ne može biti niži od osnovice i koeficijenata za izračun plaće radnika u djelatnosti osnovnog školstva. Kako bi izjednačili osnovicu plaće naših zaposlenika s osnovicom plaća u vrtićima u okruženju kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave i tako zadržali stručni kadar i osigurali kvalitetu pružanja naših usluga, ovom odlukom povećala bi se ekonomska cijena 24,2 posto, a paralelno s time ide i povećanje osnovice za obračun plaće zaposlenika Dječjeg vrtića Smokvica u iznosu od 24,6 posto- rekla je ravnateljica Burić.

Dodala je kako bez tog usklađivanja plaća postoji velik rizik da bi zaposlenici otišli u druge ustanove koje imaju bolje plaće. Time bi se ugrozilo poslovanje vrtića, a u konačnici moglo bi doći i do prestanka rada. Nakon rasprave vijećnici su prihvatili obrazloženje te ga odobrili, a jednoglasno su podržali i prijedlog da se zadrže jednaki postoci u financiranju te cijene. Naime, Općina Luka će od novog poskupljenja preuzeti 60 posto (48 eura), dok će roditelji plaćati 32 eura veći račun za prvo dijete u vrtiću. Nova cijena primjenjivat će se od 1. srpnja.

Vijeće je raspravilo i zamolbu Osnovne škole Luka za financiranje radnih materijala za učenike škole. To je uobičajena praksa koju Općina Luka gaji već niz godine.

-Moram podsjetiti kako je Općina Luka prva u našem okruženju donijela odluku o financiranju udžbenika za učenike, čak i prije nego je to na sebe preuzela država. Sada nastavljamo s praksom financiranja radnih materijala, a ove godine dodat ćemo, iako to škola nije tražila, nabavu školskih atlasa. Za to ćemo izdvojiti nešto preko šest tisuća eura, ali uvjeren sam da je to dobra investicija- rekao je načelnik Općine Luka Darko Kralj.

Dobra investicija je i smanjenje komunalnog doprinosa za tvrtku VM2 koja je prvi poslovni subjekt u novom dijelu poslovne zone. Na taj način osigurana je mogućnost gradnje prometne infrastrukture kojom će se osigurati dolazak novih investitora.

-Mi ne pogodujemo tvrtki VM2, već im izlazimo ususret i poštujemo dogovor postignut prilikom njihove odluke da krenu s izgradnjom u novom dijelu poslovne zone. Teško je dobiti nekoga da uđe na prostor koji nije komunalno opremljen, a sada smo u prilici da imamo novih investitora koji će doći na naše područje. Bez razvoja gospodarstva nema razvoja Luke, a time ni poboljšanja kvalitete života naših mještana- rekao je Kralj.

I s ovim umanjenjem za komunalni doprinos od tvrtke VM2 na račun Općine Luka stiže 350.000 eura što su značajna sredstva.

Luka
Politika