Slijedi borba pred Europskim sudom

U ime obitelji najavila dodatne pravne akcije zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Ustavni sud je prije dva tjedna ustvrdio kako je odluka Gradske skupštine o ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja legitimna
željka markić Josip Regović/PIXSELL

Udruga U ime obitelji najavila je dodatne pravne akcije pred Europskim sudom za ljudska prava jer smatraju da je odluka Ustavnog suda kojom se legitimira ukidanje demografske mjere roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu, protuzakonita.

-Mjera roditelj odgojitelj se prema demografima pokazala učinkovitom mjerom i samo je u pet godina svog postojanja dovela do toga da se u Zagrebu rodilo 500 više treće i daljnje djece što je jedna od najučinkovitijih demografskih mjera ikad provedenih- rekla je na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda predsjednica udruge Željka Markić.

Mjera obuhvaća oko 5800 obitelji koji se zajedno brinu o 20 000 djece.

-Što god netko mislio o mjeri roditelj odgojitelj, ovom odlukom se lokalnoj upravi dopustilo da proizvoljno i samovoljno mijenja nešto što ona po zakonu nema pravo mijenjati- ocijenila je Markić.

Ustavni sud je prije dva tjedna ustvrdio kako je odluka Gradske skupštine o ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja legitimna.

Odvjetnik Karlo Novosel rekao je da je odluka prvotno dostavljena dijelu medija što ocjenjuje protuzakonitim s obzirom na to da ju je udruga tek sad dobila te očekuje očitovanja daljnjih državnih institucija.

-Pitanje roditelja odgojitelja ovom odlukom nije riješeno jer je riječ o flagrantnom kršenju prava roditelja. Postoje pravne osnove i pravni tim roditelja odgojitelja već poduzima daljnje pravne radnje- rekao je Novosel naglasivši kako je odluka uzrokovala dodatan revolt kod roditelja odgojitelja.

Uz to, naglasio je Novosel, sud je tijekom postupka komunicirao s Gradom i izvodio dokaze u postupku što je jako neuobičajeno. Ono što je zapravo protuustavno i protuzakonito jest da o toj komunikaciji i dokazima nije obaviješten podnositelji sudske tužbe.

Markić i Novosel proučili su da završetak priče nije blizu te da roditelji odgojitelji nisu otišli u povijest. Najavili su daljnje pravne akcije te da će uskoro podnijeti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava.

 

Aktualno
Grad Zagreb