U Hrvatskoj više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica

Božinović je objasnio razliku između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

– U Hrvatsku je po zadnjim podacima nešto više od 17.300 Ukrajinaca. Negdje 85 posto su žene i djeca, rekao je Božinović u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sustav za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava, uključujući i integraciju na tržište rada.

– Cijeli taj proces, mogu sa zadovoljstvom konstatirati, prolazi bez problema i poteškoća. Mislim da su Ukrajinci zadovoljni i zahvalni tretmanom u Hrvatskoj, dodaje Božinović.

Objasnio je i razliku između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka.

– Sve ukrajinske izbjeglice u Hrvatsku su ušli, iako traje rat, na graničnim prijelazima s dokumentima, za razliku od migranata koji iz BiH praktički ne dolaze na granični prijelaz, niti imaju osobne dokumente, to je vrlo bitna razlika, zaključio je Božinović.