U Hrvatskoj počinje novi studij digitalne poljoprivrede

Studij uključuje predmete iz područja poljoprivrede i računalstva, s najvećim naglaskom na primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima

Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij „digitalna poljoprivreda“, piše Večernji list.

Studij će se, uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva, odvijati na engleskom jeziku. Upisi u akademsku godinu 2021./2022. traju još do 11. listopada, slobodno za upis ostalo je još 20 mjesta, a na prvoj će godini svi koji se odluče za ovo zanimanje budućnosti biti oslobođeni troškova školarine.

– Pokretanjem ovog studija, Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Važno je što se jedan takav studij otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva, odnosno gubitka radne snage.

– Uvjeren sam kako se, zahvaljujući novim zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU, istaknuo je prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Zdenko Lončarić.

Dodaje da je studij digitalne poljoprivrede namijenjen studentima koji su prethodno završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računalstvo, ekonomiju i druge studije iz navedenih područja.

Studenti zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku završetkom studija steći će 120 ECTS bodova i akademski stupanj magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.).

Studij tijekom četiri semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računalstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima.

Partner studiju je AGRIVI, hrvatska tehnološka kompanija koja je razvila jednu od najuspješnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, a koja će za najbolje studente prve generacije studija osigurati stipendije za daljnje školovanje, ali i zaposlenje, donosi Večernji list.