U Hrvatskoj krajem godine početak komercijalnog rada mreže digitalnog radija DAB+

Digitalni radio DAB+ je nova platforma Odašiljača i veza za emitiranje, odnosno za besplatni prijem radijskih programa, i predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije
DABplus

DAB+ rješava problem manjka analognih FM frekvencija i omogućuje prijem i veći izbor radio programa s dodatnim uslugama i to bez internetskih troškova, potpuno besplatno za korisnike.

Za prijem je potreban DAB+ kompatibilan prijemnik kojih na tržištu ima više desetaka modela, bilo u formatu kućnih tzv. “kuhinjskih” ili auto prijemnika. Vjetar u leđa ovoj tehnologiji daje obveza na razini EU kojom je propisano da sva nova vozila koja se stavljaju na tržište od kraja 2020. godine moraju imati DAB+ prijemnik.

U Hrvatskoj se DAB+ emitira u testnom obliku od kraja 2017. godine, trenutna pokrivenost je na razini 88 posto stanovništva RH, odnosno dostupan je u većini velikih gradova i na većini autocesta. Krajem ove godine je u planu početak komercijalnog rada mreže OIV-a čime će se postići još bolja pokrivenost.

Osim emitiranja radijskih programa, DAB+ ima mogućnosti i potencijal za dodatne usluge. Jedna od najvažnijih dodatnih usluga koja se razvija i testira je funkcija hitnog upozorenja odnosno Emergency Warning Functionality – EWF.

Velika prednost digitalnog radija DAB+ je činjenica da se emitira putem klasične mreže zemaljskih odašiljača neovisne o mrežama mobilnih operatera. Time je osigurana dostupnost signala u bilo kojem trenutku, bez obzira na broj korisnika ili kvalitetu internetske veze i naknade za tu vezu.

Kanal neovisan o mrežama mobilnih komunikacija

EWF pruža hitnim službama alat za hitno i sveobuhvatno informiranje stanovništva i davanje savjeta o ponašanju. Najvažnije je istaknuti da je ovaj kanal neovisan o mrežama mobilnih komunikacija koje mogu biti blokirane, npr. zbog preopterećenja ili je njihova infrastruktura prekinuta zbog nekog ekstremnog događaja. Također je važno istaknuti i komponentu autentičnosti obavijesti jer informacije iz službenih izvora daju dodatnu sigurnost u odnosu na moguće lažne vijesti na društvenim mrežama.

U slučaju katastrofe, stanovništvo se mora upozoriti što je moguće brže i sveobuhvatnije. Osim automatskog prelaska na hitni program, na prijemnim uređajima postoji mogućnost pružanja informacija u višejezičnom tekstualnom obliku, na primjer o trenutnoj situaciji, odgovornoj osobi na mjestu, zahvaćenom području ili ispravnom ponašanju u kriznoj situaciji. U slučaju alarma, kontrolni centar (primjerice ravnateljstvo civilne zaštite) aktivira signal koji prebacuje sve prikladne uređaje na poseban hitni kanal. U principu se DAB+ radiji mogu čak i “probuditi” iz stanja mirovanja kako bi se obavijestilo i više ljudi od trenutno aktivnih slušatelja radija. Te se informacije šalju kao zvučna najava i putem tzv. “Journaline” funkcije kao pomični tekst i, ako je potrebno, na nekoliko različitih jezika.

Najdalje u razvoju ove usluge se dospjelo u Njemačkoj, tamo je EWF nastao iz projekta instituta Fraunhofer IIS, radijske stanice Bayern Digitalradio (BDR) i proizvođača prijemnika Noxon.

Prva ispitivanja provedena su 2013. godine a od rujna 2016. do kraja travnja 2017. godine, BDR je stavio jedno programsko mjesto na raspolaganje za testove u nacionalnom DAB+ multipleksu. Ondje su emitirane opće informacije o vremenskoj prognozi s time da su najaveu slučaju akutne opasnosti također mogle sadržavati informacije i detaljne prognoze o vremenskim događajima. Na tom info kanalu BDR je surađivao s tvrtkama TMT, Zenon Media, AVT Audio Video Technologies, meteorološkom službom Kachelmann i vlastima do travnja 2017. godine.

Nakon toga rađeni su još testovi tijekom 2018. godine u Bavarskoj na kanalu Erlangen, te u studenom 2019. godine na programima Radio SAW i Radio Brocken.

DAB+ uspješan na njemačkom nacionalnom “Danu upozorenja”

U Njemačkoj je održan “Dan upozorenja” koji je pružio prvu priliku za veliko ispitivanje različitih platformi za emitiranje hitnih informacija. Podaci iz sustava upozorenja savezne vlade uvođeni su u različite sustave za emitiranje. Prema medijskim izvještajima, središnji “modularni sustav upozorenja” savezne vlade bio je preopterećen jer je previše agencija istovremeno htjelo uvesti podatke.

Međutim, sudjelovanje DAB+ digitalne radijske platforme polučilo je pozitivan rezultat. Aktivirane su poruke upozorenja i pripadajuća signalizacija s radio stanice Deutschlandradio u DAB+ saveznom multipleksu. Buđenje prikladnih uređaja iz stanja pripravnosti također je prema izvješću djelovalo “u roku od minute”.

Zaključak vježbe je da su DAB+ i radio pokazali svoju pouzdanost u upozoravanju i informiranju stanovništva, dok korisnici službenih aplikacija za upozorenje (NINA, KatWarn itd.) nisu mogli biti promptno informirani putem interneta i mobilnih komunikacija zbog preopterećenosti sustava.

Osim u Njemačkoj, EWF se koristi u Austriji na DAB+ multipleksu mrežnog operatora RTG Radio Technikum koji pokriva Beč. Prvi put je korišten tijekom Covid krize u 2020. godini kada su u tu svrhu relevantne informacije distribuirane na različitim jezicima putem pet audio kanala.

Uvođenje takve usluge u Republiku Hrvatsku biti će omogućeno prelaskom s postojeće testne u komercijalnu upotrebu DAB+ platforme, međutim kada će EWF biti pušten u rad ovisi o interesu i budućem dogovoru svih dionika tog procesa, od Ravnateljstva civilne zaštite, nadležnih ministarstava i mrežnog operatora nove digitalne radijske platforme.

Hrvatska
Tehnologija