U Bandićevom dvorištu nema magnolija, ali ima zastupnika

Nema Magnolija! Tako bi se mogla sažeti sveukupna kritika dijela oporbe upućena Milanu Bandiću. Naravno bilo je tu jako puno inicijativa kojima se pokušalo napasti Bandića u Skupštini, ali ni jedna nije odjeknula kao Magnolije. Mogli bi reći da u svojoj inačici hit pjesme “U mom dvorištu” Milan Bandić se može diviti svome zelenom travnjaku na kojemu više ne cvjetaju magnolije, ali zato cvjetaju zastupnici.

Na društvenim mrežama se šale kako je on ostvario najbolji pojedinačni rast izbornog rezultata na parlamentarnim izborima 2016. Naravno to Bandić čini retroaktivno. Iako je osvojio svega jedan zastupnički mandat, nepokolebljivi raspodjelitelj zagrebačkih milijardi u svoj je saborski klub uvukao desetu jubilarnu članicu. I to ni manje ni više nego iz HNS-a, partnera u vladajućoj koaliciji. Ovime je postao četvrti najveći klub zastupnika u Saboru. Nakon HDZ-a, SDP-a i Mosta. Iako je u njegovom klubu službeno 8 zastupnika on ima itekako utjecaj na barem dvoje zastupnika iz redova Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Bandić osim što je demoralizirao oporbu u Zagrebu i što je ovladao značajnim brojem mandata u Saboru trenutno se nalazi u situaciji gdje može komotno tražiti i pokoje ministarstvo mjesto. Neobično je što to do sada nije učinio. Ako HNS sa svojim skromnim ‘mirazom’ u broju zastupnika ima čak dva ministarstva, onda bi bio red da Milan Bandić ima barem toliko, ako ne i više.

Daleko od toga da priželjkujem Bandićeve ministre u Vladi, ali realno je da bi on mogao to tražiti i vrlo vjerojatno dobiti.

Čovjek koji godišnje upravlja s milijardom eura u Zagrebu, koji u Skupštini dobacuje i spušta zastupnicima te koji je najveći koalicijski partner vladajućem HDZ-u na nacionalnoj razini još uvijek nije u cijelosti konzumirao vlast. Možda će to nekome zvučati neobično, ali sve je očitije da se Bandić priprema na napuštanje politike, ali ne podvijena repa, već s ostavštinom nove stranke na lijevom centru. Nameće se pitanje tko će ju voditi kada on ode i može li ta stranka oduzeti primat SDP-u? Naravno taj potencijalni novi lider Stranke rada i solidarnosti mogao bi kapitalizirati taj saborski miraz.