U Ban Jelačiću iz Banova nova Uprava i novi klupski projekti!

U zimi 2020., prije izbijanja epidemije koronavirusa, u Ban Jelačiću iz Banova zapuhali su novi vjetrovi, jer je izabrano novo rukovodstvo kluba u kojem se većinom nalaze akademski obrazovani mladi ljudi, koji su i dosad sudjelovali u vođenju kluba

U zimi 2020., prije izbijanja epidemije koronavirusa, u Ban Jelačiću iz Banova zapuhali su novi vjetrovi, jer je izabrano novo rukovodstvo kluba u kojem se većinom nalaze akademski obrazovani mladi ljudi, koji su i dosad sudjelovali u vođenju kluba.

Uz novog predsjednika Dinu Juričića, mag. oec., jezgru Uprave kluba čine potpredsjednik Zdravko Tarandek, bacc. ing. agr., tajnik Darko Tarandek, bacc. ing. agr. i blagajnik Marko Mikulić, univ. Bacc. Podršku ovim mladim ljudima pružaju iskusni članovi: Željko Presečki, Stjepan Tarandek, Josip Fileš, Tomislav Zajec, Zoran Tarandek i bivši predsjednik Dejan Trifković.

U povodu toga razgovarano je s predsjednikom Dinom Juričićem na temu epidemije koronavirusa, ambicijama kluba, nastavku prvenstva, sadašnjim aktivnosti i budućim planovima Ban Jelačića.

Ban Jelačić je od strane Gradske zajednice športskih udruga grada Vrbovca za 2019. primio nagradu zaslužni sportski kolektiv. Koliko Vam znači ovo priznanje u Vašem daljnjem radu?

Ovo priznanje nam je motiv za daljnji rad i napredak u funkcioniranju kluba i organiziranju novih projekata. Prioritet nam ostaje poboljšanje infrastrukture kluba i daljnje ulaganje u omladinsku školu. Najzaslužniji za kvalitetno funkcioniranje kluba su Darko i Zdravko Tarandek koji odrađuju 80 posto operativnog dijela posla i posvećuju najviše slobodnog vremena i truda klubu. Izuzetno nam je drago da je grad Vrbovec prepoznao naš trud, ne samo oko nogometa već i sudjelovanjem u brojnim događanjima u Gradu. Dugoročni cilj je imati kvalitetnu infrastrukturu kako bi sva financijska sredstva mogli uložiti u buduću nogometnu školu, trenere te poboljšanje uvjeta za treniranje.

S kojim ste ambicijama ušli u proljetni dio prvenstva 2020. u I. ŽNL istok?

Jesenski dio prvenstva u I. ŽNL istok završili smo na desetom mjestu i od 14 utakmica ostvarili 5 pobjeda, 2 utakmice odigrali neriješeno i doživjeli 7 poraza uz gol razliku 25:25. U zimskom razdoblju odlučili smo da seniorski kadar nećemo pojačavati s dovođenjem igrača iz drugih klubova, nego smo povukli nekoliko juniora (Antonio Jurić, Mateo Jakopic, Mislav Turić, Mateo Petrak i ostali) iz vlastitog pogona u prvu momčad. Pri tom je bitno napomenuti da nam je sastav ostao isti, jer nam u zimskom prijelaznom roku nitko od igrača nije zatražio istupnice. Upoznali smo svoje protivnike u jesenskom dijelu pa su nam ambicije kluba bile da ostanemo u zlatnoj sredini. Također smo željeli da u proljetnom dijelu pružimo afirmaciju i stjecanje igračkog iskustva mlađim nogometašima. Nije nam bio imperativ rezultat pod svaku cijenu nego formiranje momčadi koja će u narednom razdoblju uživati respekt u I. ŽNL istok.

Krenuli smo s pripremama 1. veljače i trenirati tri puta tjedno pod trenerskom palicom Mladena Falčevića koje smo odradili vrlo dobro. U pripremnom razdoblju odigrali smo utakmice protiv Lonje, Dubrave, Strmca, Gaja, Rakovca, Viktorije iz Vojakovca i Tomislava iz Svetog Ivana Žabna. U Obrezini u 16. prvenstvenom kolu 8. ožujka 2020. nakon vodstva od 2:0 propustili smo priliku za pobjedom, jer je na kraju Mladost izjednačila rezultat. Potom je 11. ožujka prekinuto prvenstvo zbog proglašenja epidemije koronavirusa nakon čega smo prestali trenirati i obustavljen je rad u svim klupskim selekcijama prema odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kakav je stav kluba u vezi nastavka proljetnog dijela prvenstva, tim više jer se očekuje smanjenje financijskih sredstava za sport u svim tijelima lokalne uprave i samouprave?

S obzirom na to da će svim udrugama u nekom trenutku biti smanjeno financiranje zbog posljedica epidemije koronavirusa, mi smo u potpunosti spremni na smanjenje financijskih sredstava od strane Grada i smatramo to racionalnom odlukom. U ovakvim uvjetima to je bilo realno očekivati, kao što ćemo očekivati i vraćanje tih sredstava na prijašnju razinu nakon što se ekonomija oporavi. Sigurno da ovaj razvoj situacije nije nitko mogao predvidjeti i da nas očekuju teška vremena, ali to nas samo motivira da još više zapnemo u budućem razdoblju kako bio što bezbolnije izašli iz ove situacije.

Stav Uprave kluba je da se proljetni dio prvenstva ne treba igrati, iako će nam to uvelike smanjiti prihode od domaćih utakmica. Jedan od razloga je primarna zaštita igrača i osoblja od samog koronavirusa, ali i potencijalne ozljede igrača koji trenutno ne treniraju i ne bave se rekreativnim sportom. Što se tiče odluke o poništenju ili zaključenju prvenstva s trenutnim stanjem nemamo mišljenje jer će i jedna i druga opcija nekim klubovima više odgovarati. Pri tome naglašavamo da sva sportska natjecanja trebaju biti provedena u interesu sporta i posebice malih amaterskih klubova. U svakom slučaju mi se u klubu pridržavamo uputa i preporuka koja nam stižu iz državnog i gradskog stožera za civilnu zaštitu te i vlastitim odgovornim ponašanjem želimo doprinijeti u mozaiku uspješne borbe protiv ove razorne epidemije.

Mladen Falčević ostaje i dalje trener u klubu?

Mladen Falčević je bio odlično rješenje, koji je došao sredinom jesenskog dijela 2019. kao trener seniora, nakon odlaska Željka Jedvaja. Falčević i dalje ostaje trener prve momčadi s kojim se nadamo dugoj i uspješnoj suradnji. Omladinski pogon vode tri trenera: Matija Petak, Zoran Tarandek i Goran Trošić kojima će se priključiti i Saša Uremović kao trener prstića. Želimo da nam treneri kroz svoj stručni rad budu garant okupljanja što većeg broja djece koji će kroz nekoliko godina stasati u prvoj momčadi. Pri tome nismo opterećeni rezultatima, naročito ne u selekcijama mladeži, nego ozbiljnim i sustavnim radom okupljati mladež i razvijati sportske vrijednosti u Banovu.

U klubu već nekoliko godina radite na projektu elektrifikacije igralište pa Vas molim da odgovorite u kojoj ste trenutnoj fazi?

Klub već tri godine radi na elektrifikaciji igrališta, u koju je uključeno postavljenje reflektora na 6 rasvjetnih stupovi visine 9 m, a vrše se i ostali potrebni radovi na obnovi i poboljšanju sportskih objekata. Cijeli projekt je financijski težak oko 90 tisuća kuna. Nedvojbeno višegodišnja velika klupska aktivnost će u budućnosti dodatno osigurati još bolji uvjete za nesmetano treniranje, ali istodobno i za pridobivanje još većeg broja mladih igrača u svoje redove. Trenutno nam je ostalo da završimo postavljenje reflektora na dva stupa čime bi u konačnici uspješno priveli taj projekt na koji smo izuzetno ponosni.

Koji su novi klupski projekti na uređenju ŠRC Banovo?

Početkom godine na godišnjoj skupštini predstavljen je godišnji plan ulaganja i ciljevi za idućih 12 mjeseci te revidiramo ciljeve iz prošle godine. Najveći prioritet nam je rješavanje infrastrukturnog problema, odnosno uređenje svlačionica i ostalih klupskih prostorija. No, taj projekt ne možemo sami odraditi već je potrebna velika uključenost grada Vrbovca koji je vlasnik zgrade i jedini može utjecati na taj problem.

Projekt koji trenutno budžetiramo je navodnjavanje terena, što je ujedno i najveći planirani projekt za ovu godinu, ali dugoročno donosi višestruku korist klubu. S obzirom na smanjenje prihoda zbog epidemije koronavirusa i neodržavanja Europskog prvenstva u nogometu prilagođavamo financijski plan za taj projekt sa smanjenim sredstvima, te će vjerojatno izvođenje potrajati duže od očekivanoga. U planu je još nekoliko manjih projekata „uljepšavanja“.

U daljoj budućnosti pripremamo nove projekte kao što su rješavanje problema s ribnjakom, podizanje tribine za gledatelje, te ostali projekti predloženi od strane članova kluba.

Kakva je suradnja u provedbi Vaših projekata s Mjesnim odborom Banovo?

Zasad nemamo suradnju s Mjesnim odborom Banovo i nisu sudjelovali na našim projektima.

Na kraju Vas molim da se predstavite sportskoj javnosti.

Rođen sam 17. prosinca 1992. u Zagrebu. Prve nogometne korake napravio sam u Vrbovcu 2003. u kojem bio do 2011., gdje sam igrao za mlađe kategorije sa sjajnim dečkima iz generacije 92./93. Vrhunac generacije bio je osvajanje kadetskog prvenstva 2008./09. u II. NL Središta Zagreb, pod vodstvom Ivice Habuzina, popularnog Gebe. Nakon polaganja mature kreću fakultetske obveze na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tada zajedno sa svojim školskim prijateljem Ivanom Franjićem 2011. odlazim u Ban Jelačić, gdje obojica igramo zadnjih 9 godina. U prvoj sezoni 2011./12. na Banovu s odličnom ekipom osvajamo naslov II. ŽNL istok nakon tijesne bitke s ekipom Milka Trnina iz Vezišća. Povijest se ponavlja prošle godine te ponovno osvajamo naslov u sezoni 2018./19. u II. ŽNL istok, ispred istog rivala s 12 bodova prednosti. U tom razdoblju osvojen je i kup NS Vrbovec 2014. pobjedom protiv ekipe Graničara iz Tučenika 2:1. Ovom prigodom želio bih poručiti da kao sportaši moramo doprinositi općoj zdravstvenoj sigurnosti u našoj domovini jer smo navikli na odricanja, disciplinu i društvenu odgovornost i da svojim primjerima pozitivno utječemo i na druge ljude u prevladavanju ove epidemije.

Novi predsjednik Dino je izdanak obitelji Juričić, porijeklom iz Imotskog, koja je ostavila traga u vrbovečkom nogometu. Stric Milan je bio dugogodišnji nogometni sudac, dok su otac Ante i stric Dragan bili igrači PIK Vrbovca s kraja 1970-tih i početkom 1980-tih, pa je Dino samo nastavio obiteljsku tradiciju i sa svojom generacijom nastavlja raditi na razvoju nogometnog sporta u Banovu i u okviru NS Vrbovec.

Može li ova mlada, ambiciozna i obrazovana Uprava ponovo vratiti ugled i renome Banu Jelačiću, kojeg je imao u razdoblju od 1980. do 1986. kad se pod imenom Dinamo natjecao u MOL-u Zagrebačkog nogometnog saveza, teško je predvidjeti. Međutim, vrijeme je definitivno na njihovoj strani da to učine, pa nije nemoguće da se u narednom razdoblju iz Banova mogu čuti samo lijepe priče o sportskim uspjesima, te da se povrati nekadašnji epitet i status „drugog kluba“ iza Vrbovca, koji ih je krasio godinama kada su igrali u ZNS-u.

Uređenje ŠRC Banovo koje godinama traje i u koje su uložena znatna financijska sredstva i mnoge aktivnosti mnogih članova i simpatizera kluba, istodobno je i ukras i poželjno mjesto okupljanja raznih generacija ne samo stanovnika Banova, nego i okolnih mjesta. Stoga je neophodno da se čelnici Mjesnog odbora Banovo što prije aktivno uključe u potporu realizacije projekata koji se oživotvoruju u NK Ban Jelačić.

ŠRC Banovu na kojem se uz ribnjak nalazi igralište za odbojku na pijesku, nogometno i dječje igralište o kojem skrbe i brinu članovi Ban Jelačića, definitivno je po svojim sportskim i drugim sadržajima sportsko-rekreacijski centar od iznimne važnosti i za sam Grad Vrbovec.