TUGOMIR MAJDAK OPORBI: Imat ćemo više sredstava za poljoprivredu

Majdak je kazao da će do 2027. biti više sredstava nego do 2020., primjerice za izravna plaćanja bit će na raspolaganju 2,6 milijardi eura, dok smo u prošlom bilo 1,57 milijardi

Patrik Macek/PIXSELL

Najava državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka da će domaća poljoprivreda u novom proračunskom razdoblju do 2027. imati više sredstava nego u prethodnom nije dojmila saborsku oporbu, koja je ustrajala da stanje u toj grani nije dobro.

-Stanje u poljoprivredi je katastrofalno, pada broj proizvođača, isporučitelja mlijeka, a sve manje imamo vlastitih proizvoda koji bi zadovoljili naše potrebe- izjavila je Marina Grman Kizivan, koju je zanimala istinitost informacije da će Hrvatska za poljoprivredu iz europskih fondova dobivati manje sredstava nego prije.

Majdak je kazao da će do 2027. biti više sredstava nego do 2020., primjerice za izravna plaćanja bit će na raspolaganju 2,6 milijardi eura, dok smo u prošlom bilo 1,57 milijardi. Predložene izmjene Zakona o poljoprivredi oporba je iskoristila kako bi upozorila na ključne probleme poljoprivrede, prije svih potpore.

Uz više potpora manje smo proizvodili

One su najveći problem, jer što je više potpora davala, Hrvatska je manje proizvodila, izjavio je Miro Bulj (Most), tražeći odgovor kome su zapravo davane, proizvođačima ili lobistima.

Željko Pavić (SDP) problem s poticajima vidi u činjenici što se daju po hektaru. Neki su, kaže, dobili tisuće hektara krških pašnjaka u najam, dižu ogroman novac za to, a nemaju svoju stoku.

Majdak uzvraća da se sustav potpora ‘odvija’ na transparentan način, provedbom natječaja i po kriterijima, u skladu sa stečevinama EU. Pozitivno je odgovorio na upit nezavisne zastupnice Marijane Petir radi li se na novom, boljem sustavu potpora koje je Ministarstvo najavilo, a koji bi trebao biti usmjeren prema malim gospodarstvima i poljoprivrednicima.

Strategija poljoprivrede do 2030. na Vladi u drugom kvartalu godine

Tendencija je da oni budu prioritet budućih mjera, kako Strategije poljoprivrede do 2030., tako i Strateškog plana do 2027., a uključit ćemo i druge osjetljive skupine, poput žena u ruralnim područjima, odgovorio je državni tajnik i naveo kako bi Strategija na Vladu trebala biti upućena u drugom kvartalu ove godine.

U idućem programskom razdoblju omogućit ćemo i mladim poljoprivrednicima da za investicije osiguraju stopostotnu potporu do 100 tisuća eura, odgovorio je Ankici Zmajić (HDZ).

Petir je podsjetila i da do studenoga treba napraviti Nacionalni strateški plan, da je Europska komisija dala 13 preporuka za taj plan, detektirala dobre točke, utvrdila da 20 posto gospodarstava posjeduje 75 posto zemljišta i prima 77 posto potpora.

Željko Lenart (HSS) resornom Ministarstvu predbacuje da samo prepisuje europske direktive i klima glavom. U Uniji ima toliko skrivenih potpora koje koriste starije članice, ne i mi, kazao je.

Jedan od rijetkih koji je govorio o samom zakonu, Božo Petrov (Most), nazvao ga je “dijelom PR marketinga” te zamjerio da će se ključne stvari razraditi pravilnicima, daleko od Sabora i javnosti.

Predloženim zakonskim izmjenama u domaće se zakonodavstvo prenose odredbe EU Direktive o sprječavanju nastajanja otpada od hrane, rok za prijenos istekao je u srpnju 2020. U cilju unapređenja sustava doniranja uspostavlja se okvir za donošenja Program potpore posrednicima u lancu doniranja hrane i/ili banci hrane.

Uvode se promjene u sustav zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla, dio aktivnosti se delegira državama članicama koje provode prethodni postupak i donose odluku o privremenoj nacionalnoj zaštiti. Time će proizvođači steći pravo proizvodnje novog zaštićenog proizvoda puno ranije nego je to do sada bio slučaj.