Tugomir Majdak: OPG-ovi imaju perspektive kroz mlade buduće generacije

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Rugvici, uspješno je održan 2. sajam OPG-ova pod krilaticom “Posavina u okusima”. Sajam je okupio 30-tak domaćih proizvođača s ciljem što boljeg plasiranja njihovih proizvoda, ali i promocije kulturne baštine toga kraja. Bogate štandove obišao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Obišli smo sve štandove obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kako s područja Rugvice, tako i gostiju. Neki od njih već su koristili mjere ruralnoga razvoja za potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima, a nekoliko ih se na to sprema. Zbog toga smo s načelnikom i njegovim timom dogovorili da u idućih 10 dana odradimo jedno predavanje od strane Ministarstva poljoprivrede, kako bi poljoprivrednici dobili još kvalitetnije informacije i pripremili se na natječaj. Vidimo da je njihov proizvod kvalitetan, to su tradicionalno orijentirana poljoprivredna gospodarstva, koja imaju perspektive kroz mlade buduće generacije- poručio je Majdak.

Naime, OPG-ovi uživaju podršku ne samo Ministarstva poljoprivrede, nego i Vlade, čemu u prilog govori činjenica da broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u posljednjih nekoliko godina na području Rugvice bilježi kontinuirani rast. Napredak je vidljiv i na primjeru 2. sajma OPG-ova, a po prvi puta organizirala se i Vajnkušijada u kojoj je deset ekipa sudjelovalo u spravljanju ovog omiljenog specijaliteta.

Majdak je tijekom svog obilaska pohvalio količinu angažirane mladeži, od kojih se jedan dio njih nalazi u fazi preuzimanja obiteljskih gospodarstava što predstavlja dodatni plus, ne samo za Općinu, nego i za cjelokupnu poljoprivredu.

-Ovdje uz sam rub Save vrlo je kvalitetna zemlja i laka za obradu, ali nakon 100 metara imate najteža tla u Hrvatskoj i Europi te njih treba znati obrađivati. Zato je ova dodana vrijednost proizvoda koje plasiraju poljoprivrednici iz ovoga kraja još značajnija i još teže ostvariva, ali oni ne posustaju- istaknuo je Majdak.

Kako bi proizvodi domaćih OPG-ova bili što prepoznatljiviji na tržištu i dostupniji krajnjim potrošačima, Ministarstvo poljoprivrede provodi širok dijapazon mjera potpora. Tako, otkriva Majdak, većina je poljoprivrednika usmjerena na mjere poticaja mladim poljoprivrednicima i malim poljoprivrednim gospodarstvima, ali veliki dio njih, također pokazuje interes za ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti i diverzificiranje ekonomske aktivnosti na selu, dok se ona gospodarstva s većim intenzitetom proizvodnje, okreću prema mjerama primarne poljoprivredne proizvodnje.

-Sve se vrti oko primarne proizvodnje i prerade, ali i izazova diverzificiranja poljoprivredne proizvodnje u neke druge ekonomske djelatnosti kao izvorna prodaja ili turizam- zaključio je Majdak.