Tomislav Stojak: Milan Bandić gura grad u financijski ponor

Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je da Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, a gradonačelnika Milana Bandića prozvao zbog "rasipničke" politike grad gura u financijski ponor

Patrik Macek/PIXSELL

Stojak je na konferenciji za novinare rekao da, nakon 1,3 milijardi kuna minusa u lanjskom gradskom proračunu, Gradska uprava i Holding na narednu sjednicu Skupštine šalju sporazume o međusobnom reguliranju financijskih obaveza, koje iznose više od 370 milijuna kuna.

Šalju ih, tvrdi, jer Zagreb nije u stanju financirati preuzete obaveze te ih prebacuje na 2021. i 2022. Radi se, kaže, o raznim projektima koji se tiču gradnje škola, ambulanata, svih neplaćenih računa koji su dospjeli na naplatu, a vezani su za usluge Čistoće, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta, itd.

Grad nema novaca za svoje obveze

-Kasni se s plaćanjem obveza i moramo biti jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića grad će doći i pada u financijski ponor, kreće jedna apsolutna financijska katastrofa jer Zagreb nema novaca za svoje obveze- naglasio je Stojak.

Osim neplaćanja računa Holdingu i ZET-u, naveo je da Zagreb redovno ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Ovaj mjesec plaća je djelatnicima Gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića kojima je Zagreb osnivač kasnila “kao nikada dosad“, upozorio je.

-Već je sada javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca- kaže Stojak i ponavlja kako je to posljedica neodgovorne politike koja ne brine o budućnosti Zagreba, nego se isključivo veže za interese gradonačelnika.

Ako se tako nastavi, pita hoće li Zagreb moći servisirati svoje obaveze kako bi mogao isplaćivati plaće djelatnicima i plaćati materijalne troškove, ili će sa svojom politikom to dovesti u pitanje pa se ništa drugo neće moći financirati, nikakvi razvojni projekti.

Kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna

Stojak je podsjetio i na kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna te nenaplaćena i sporna potraživanja u iznosu od 1,2 milijardi kuna. Smatra i da Zagreb nema 20 posto koje treba osigurati za obnovu kuća, stanova i javnih institucija.

-Ako želimo bolji Zagreb onda ovakvo neupravljanje našim novcima ne smije u budućnosti postojati i moramo hitno mijenjati stvari- poručio je.

Od gradonačelnika traži da zastupnicima podastre rebalans gradskog proračuna i reviziju, sve projekte koji su planirani tijekom ove i idućih godina kako bi vidjeli od čega se odustaje.