Poslijepotresna obnova

Tomašević uoči treće obljetnice potresa: Ponosan sam obnovom javnih zgrada, ali nezadovoljan zbog privatnih

Zagreb očekuje da će do lipnja povući 185 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu
Zagreb: Svečno obilježen Svjetski  dan mentalnog zdravlja Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je, uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa, kako je ponosan obnovom javnih zgrada koja je u ingerenciji Grada, ali da je nezadovoljan zbog obnove privatnih zgrada, no, dodao je, ona je ipak počela.

– Imamo pet završenih konstrukcijskih obnova javnih zgrada u Zagrebu, čime smo jedini koji smo uspjeli cjelovito obnoviti svoje institucije, rekao je Tomašević na konferenciji za medije ispred Gimnazije Tituš Brezovački u Ulici Jurja Habdelića na Gornjem gradu. Time je, kaže, ponosan i zadovoljan, pogotovo jer Zagreb očekuje da će do lipnja povući 185 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu.

Međutim, istaknuo je nezadovoljstvo stanjem s obnovom privatnih zgrada, dodavši da je i sam ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić priznao da “Zagreb nije prošao na ispitu gradnje zamjenskih kuća”. No, istaknuo je da je samoobnova privatnih zgrada napokon počela, a da je najbolja stvar novog zakona činjenica da sada građani dobivaju predujam za nju.

Tomašević je s Bačićem te ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom u utorak obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački, a zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će njezina obnova, koja je bila zahtjevna jer se radi o zgradi kulturnog dobra, biti dovršena do konca ljeta.

– Svih 430 učenika trebali bi se u rujnu vratiti u svoju matičnu zgradu, istaknuo je Korlaet.

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i učenički dom. Pri dovršetku su radovi u OŠ Blagoje Bersa. U Zagrebu preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje. Istaknuo je, da se osim škola, u Zagrebu obnavljaju i druge kulturne, zdravstvene ustanove, ceste, mostovi. U konstrukcijsku obnovu mostova, kaže, ulaže se preko 300 milijuna kuna.

Događanja
Grad Zagreb