U obilasku terena

Tomašević obišao gradilište na Paromlinu te najavio rušenje objekata na Gredelju

Prostor bivše tvornice Gredelj služit će kao alternativno parkiralište dok se izvode radovi na Paromlinu
Zagreb: Gradonačelnik sa suradnicima obišao gradilište Paromlin gdje će se graditi Gradska knjižnica Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su danas radove na kompleksu „Paromlin“, gdje će do 2026. biti dovršena izgradnja centralne gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra široke namjene.

-Ovo je naša najveća pojedinačna kapitalna investicija u mandatu, a radi se o iznosu od 80 milijuna eura, od kojih će otprilike polovica biti sufinancirana iz EU fondova. U novom objektu održavat će se razna predavanja, tribine, konferencije, izložbe, festivali, različiti programi iz područja kulture, znanosti i tehnologije, ekologije te društvenih promjena- rekao je Tomašević.

Dodao je da je da je Paromlin desetljećima bio simbol nebrige gradske vlasti za industrijsku baštinu, a nova gradska uprava morala je izraditi rebalans proračuna kako bi se predviđeni prihodi od eventualne prodaje zemljišta Paromlina, ali i Gredelja maknuli iz te računice.

-Gradska skupština je krajem 2020. usvojila proračun u kojem se nalazila i prodaja zemljišta na Paromlinu, a već iduće 2021. godine su se trebali ostvariti prihodi od prodaje tog zemljišta, kao i onog na području Gredelja i Zagrepčanke, u iznosu od oko 130 milijuna eura. Željeli smo realizirati ovakav projekt. U tome smo i uspjeli te smo 2021. godinu završili s gotovo nula deficita i time uspjeli neutralizirati akumulirani deficit kojeg smo zatekli kad smo došli na čelo Grada- podsjetio je Tomašević.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio i početak rušenja 14 objekata na prostoru bivše tvornice Gredelj čiji će prostor služiti kao alternativno parkiralište dok se izvode radovi na Paromlinu.

Događanja
Grad Zagreb
Izbor urednika