Tomašević komentirao prosvjed sindikata Zagrebačkog holdinga: Proces savjetovanja je konstruktivan, prosvjeduje samo manji dio

Najavio je također skoru sistematizaciju radnih mjesta u Holdingu, ali tek nakon utvrđivanja viška radnika

Slavko Midžor/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirao je prosvjed dijela sindikata Zagrebačkog holdinga, istaknuvši da u njemu sudjeluje samo manji broj sindikata koji sudjeluju u, inače konstruktivnom, socijalnom dijalogu oko utvrđivanja viška radnika.

– Treba napomenuti da se radi o manjem dijelu sindikata, budući da veći dio sindikata ne podržava taj proces i neće mu se pridružiti te nastavljaju proces savjetovanja s upravom, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare vezano uz prosvjed koji danas organiziraju sindikati Zagrebačkog holdinga, koordinirani u Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Tomašević je ocijenio konstruktivnim proces socijalnog dijaloga, u kojemu se razgovara o utvrđivanju broja viška radnika u Holdingu i dodao da se, od prvotnih 544 radnika viška, ta brojka smanjila na 447.

– Na popisu nema nema čistačica, zaštitara, rekao je Tomašević te istaknuo da je utvrđivanje viška dio procesa u kojemu Holding, nakon dvogodišnjeg poslovanja u gubitku, “mora stati na noge” kako bi sljedeće godine mogao podmiriti svoje dugove.

Istaknuo je i da se na razini Holdinga d.o.o., radi o 447 radnika viška, dok se, gledajući Holding i povezana društva, radi o brojci od oko 700 radnika. Najavio je također skoru sistematizaciju radnih mjesta u Holdingu – što sindikati traže od početka – ali tek nakon utvrđivanja viška radnika. Taj će proces, dodao je, voditi Uprava Holdinga koja je za to spremna. Taj proces neće trajati kratko, i tu je potrebna suglasnost sindikata.

Nema, kaže, saznanja o “bijelom štrajku” koji se, prema navodima medija, odvija u podružnicama.

– Niti je on masovan, niti on postoji, niti na jedan način ugrožava rad Holdinga, dodao je.

Tomašević je istaknuo i da je u tijeku dubinska analiza poslovanja Gradske plinare -opskrba, kako bi se pronašlo “najmanje loše rješenje” za tu tvrtku, no da će taj proces također potrajati nekoliko mjeseci.

Najavio je i kako će se promotivna cijena Žičare Sljeme, produljiti za mjesec dana, do kraja travnja.