Traže povratak upravljačkih prava

Tomašević i župani: Država je bolnice preuzela bez naknade i preko toga nećemo tek tako prijeći

Od ove godine 20-ak općih bolnica prešlo je u državne ruke, no još nisu predana sva upravljačka prava, niti imenovana nova vodstva
Zagreb: Tomislav Tomašević, Željko Kolar i Matija Posavec održali su konferenciju za medije na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grad Zagreb te Međimurska i Krapinsko zagorska županija i dalje čekaju mišljenje Ustavnoga suda oko podnesenog zahtjeva za ocjenom ustavnosti odluke države da preuzme upravljačka prava nad općim bolnicama, koje su dosad bile pod ingerencijom regionalne samouprave. Danas su Ustavnom sudu predali očitovanje o svojem zahtjevu, prvenstveno po pitanju financiranja i sufinanciranja bolnica od 2015. do kraja prošle godine.

Od ove godine 20-ak općih bolnica prešlo je u državne ruke, no još nisu predana sva upravljačka prava, niti imenovana nova vodstva. Iako su Upravna vijeća trebala biti formirana do proljeća, sve kasni uključujući i ocjenu ustavnosti. Država je bolnice preuzela bez naknade i preko toga nećemo tek tako prijeći, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Istaknuo je da je županija izgradila novu bolnicu i otplatila kredit za nju, a sada je država preuzela takve financijske obveze na sebe što ih stavlja u neravnopravan položaj s onima koji svoje kredite još uvijek otplaćuju, piše HRT Radio Sljeme

– Mi smatramo da je to neustavna odluka jer u članku zakona 139a nedvojbeno piše su poslovi od regionalnog značaja za obrazovanje, ali i zdravstvo, pod nadležnošću regionalne samouprave, da se ta područja uređuju zakonom, a da se gleda da sama primjena zakona bude takva da sa tim područjem upravlja onaj tko je najbliži građanima. nedvosmisleno je da su to županije i Grad Zagreb, rekao je župan Kolar.

O razvoju zdravstvenog sustava u Međimurskoj županiji sada će odlučivati netko tko živi u Zagrebu, rekao je župan Matija Posavec.

– Nama u Međimurskoj županiji je zbog tog preuzimanja upravljačkih prava usporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav. Konkretno želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva, koje mora za to dati formalnu suglasnost, to ne želi dati, tvrdi župan Posavec.

A zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je podsjetio da je Gradska skupština još prošle godine izglasala upućivanje zahtjeva za ocjenom ustavnosti.

– U najmanju ruku tu je potrebno suodlučivanje kojeg, kada je riječ o ovom zakonu, definitivno nije bilo. I sada imamo jednu paradoksalnu situaciju statusa quo koji traje sada više od 6 mjeseci. Prije nekoliko dana smo dobili zahtjev od Ustavnoga suda da se očitujemo i dostavimo dodatne informacije vezane uz financijska ulaganja koja smo napravili od 2015. do 2023. godine. Vjerujemo da sama činjenica da je Ustavni sud tražio te financijske podatke on nas govori da to nešto i znači, rekao je Tomašević.

Ovakav sustav je neodrživ, zaključak je oba župana i zagrebačkog gradonačelnika, a kada će Ustavni sud dati svoje mišljenje još uvijek nije poznato.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika
Regija