Tolušić u pritvoru čeka ispitivanje europskih tužitelja

Društvo mu pravi zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc

Dubravka Petrić/PIXSELL

Uhićeni bivši ministar Tomislav Tolušić i njegov suosumnjičenik poslijepodne su u Zagrebu predani pritvorskom nadzorniku, a očekuje ih ispitivanje u Uredu europskog javnog tužitelja.

Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc jutros su po nalogu europskog tužitelja uhićeni u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste.

Potom su odvezeni u Zagreb, gdje će ih ispitati europski tužitelji, a zatraže li za njih određivanje istražnog zatvora o tome će odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Prema pisanju medija Tolušića istražitelji sumnjiče da je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu morao financirati sam. Tolušić je pritom, prema pisanju Jutarnjeg lista, lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje bespovratnih sredstava.

Tolušića sumnjiče i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade, lažno predočavajući da se radi o oranici bez nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.