Tehnički muzej proširuje svoj stalni postav- muzejski Otpadožder, 3D model skladišta i znanstvenica Marie Curie

Otvorenje poboljšanog postava koji se tiče radioaktivnog otpada, zakazano je za idući petak, 8. travnja u 11 sati
45137767_2250754508332762_1880985772006309888_o-696×347 Tehnički muzej Facebook

Popularni Tehnički muzej Nikole Tesle već godinama ima stalni postav koji se tiče radioaktivnog otpada i njegova zbrinjavanja. No, ovaj zagrebački muzej javlja i kako u suradnji s Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško proširuje dosadašnju ponudu posjetiteljima na tu temu.

-Naš novi Info-centar donosi vam dodatne sadržaje i zanimljive izloške o zbrinjavanju radioaktivnog otpada. Pođite s nama na putovanje u jedan od europskih centara za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i putem tehnologije virtualne stvarnosti obiđite postrojenja za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Pogledajte put koji prolaze bačve s radioaktivnim otpadom od trenutka nastajanja i zaprimanja, pa do trenutka skladištenja. Provezite se s nama na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu- najavljuju TMNT-a.

Dodaju i kako će ponuditi iskustvo proširene stvarnosti gdje će posjetitelji moći upoznati i muzejski Otpadožder, ali i legendarnu znanstvenicu koja je otkrila radioaktivnost, Marie Curie, koja će i sama ispričati ponešto o zbrinjavanju ovog izazovnog otpada te Centru koji se time bavi ovdje u Hrvatskoj.

Kako Hrvatska planira skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad, posjetitelji će u novom postavu moći vidjeti 3D model tog skladišta ali i zaviriti u njega, zahvaljujući čudima virtualne stvarnosti.

-Postav uključuje i multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, video igre, kviz, ali i niz drugih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima naših posjetitelja. Za sve što biste željeli zapamtiti pripremili smo vam i informativne materijale, a za one koji žele znati više postav je popraćen i QR kodovima- nabrojili su iz muzeja.

Otvorenje poboljšanog postava zakazano je za idući petak, 8. travnja u 11 sati. Postav autorski potpisuje Sanja Kukmanović, dok je likovni postav zasluga Hrvoja Đukeza.

-Našeg postava u ovakvom izdanju ne bi bilo bez naših dragih partnera i suradnika, te se ovim putem zahvaljujemo COVRA NV – Dutch nuclear waste processing and storage company, Hrvatskom nuklearnom društvu, Noveni d.o.o., Umjetničkoj organizaciji Deminutiv, Osvald exhibition design and technique te Digel j.d.o.o- zaključili su iz Tehničkog muzeja.

Grad Zagreb
Hrvatska
Kultura