Sutkinja Maja Šupe ostaje u istražnom zatvoru

Šupe ostaje u zatvoru na Bilicama

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sudac istrage splitskog Županijskog suda Ivica Botica odbio je prijedlog branitelja šibenske sutkinje Maje Šupe da joj se ukine istražni zatvor u kojem se od 8. rujna nalazi zbog USKOK-ovih sumnji da je primala mito kako bi donijela oslobađajuću presudu.

​Glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin​ je nakon ročišta ​medijima ​izjavio da je odbijen prijedlog odvjetnika Krešimira Škarice koji je tražio ukidanje istražnog zatvora​ pa će osumnjičena sutkinja ostati u zatvoru na Bilicama.

– To znači da je na snazi ono rješenje od prije mjesec dana kojim joj je određen istražni zatvor, a protiv današnjeg rješenja žalba nije dopuštena. Sudac istrage bi početkom listopada trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora koji se u Uskočkim predmetima zakonski može produživati do godine dana, kazao je glasnogovornik Mešin.

Odvjetnik Škarica je rekao da mu je odluka suda neočekivana s obzirom na to da su tijekom ročišta na kojem se odlučivalo o ukidanju pritvora iznijeli sve argumente za koje je smatrao da su dostatne da se istraga u toj fazi vodi tako da bivša sutkinja ne mora biti u istražnom zatvoru koji predstavlja najrepresivniju mjeru.

Nastavio je da su postavili argumente da nema nikakvog razloga ni mogućnosti za ponavljanje kaznenog djela s obzirom na to da je Šupe suspendirana, da se suspenzija može produljiti još na tri dodatna mjeseca s obzirom na to da je na vlastiti zahtjev podnijela zahtjev za umirovljenjem te da će Državno sudbeno vijeće (DSV) imati sjednicu za tri dana.

– S obzirom na sve te uvjete koji su kumulativno ispunjeni kao i činjenicu da joj se prijašnjom odlukom predsjednika Općinskog suda u Šibeniku ukinula dodjela novih spisa u rad, nije postojala nikakva mogućnost da bi se djelo ponovilo. Na ovo možemo podnijeti ili novi zahtjev ili čekati redoviti tijek od 30 dana kada će se održati nova sjednica u kojoj mi jednostavno trebamo pristupiti i iznijeti nove argumente da se ukine zatvor, rekao je Škarica.

Odvjetnik: Šupe teško podnosi zatvor

Ocijenio je i da obrana i optužba nisu bili ravnopravni u dosadašnjem tijeku postupka, kao i da je USKOK izašao s činjenicama kojima se presumira Šupina kaznena odgovornost. Kazao je da Šupe teško podnosi zatvor, iako nije imala problema s osobljem i djelatnicima zatvora, kao ni s djevojkama s kojima dijeli ćeliju ili sucem istrage.

​Šupe je ranije u rujnu pritvorena s ​odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažom Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita. Istražni zatvor USKOK je tražio zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tužiteljstvo ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Na ispitivanju u USKOK-u sutkinja Šupe je negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik tada je ​otkrio da je mjesec dana ​prije uhićenja ​podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.​

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.