Nisu ispunili ugovorene obveze

Strabag prijeti HŽ-u raskidom ugovora od 360 milijuna eura

Do uvođenja u posao Strabag nije dobio građevinske dozvole za četiri etape niti ovjerene glavne projekte
pruga dugo selo križevci Matija Habljak/PIXSELL

Tvrtka Strabag zaprijetila je raskidom ugovora na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, piše Jutarnji list.

Dnevnik posjeduje dopis koji je Strabag uputio Upravi HŽ Infrastrukture 27. lipnja koji su potpisali Gerhard Streimel i Veljko Nižetić. U njemu Strabag ostavlja HŽ Infrastrukturi rok od 14 dana da u “cijelosti ispuni ugovorom preuzete obveze, u protivnom istekom roka od 14 dana ugovor će se smatrati raskinutim”.

Postavljeni rok istječe u utorak 11. srpnja. U HŽ Infrastrukturi tvrde da ne postoje valjani razlozi za raskid ugovora i pozivaju na mirno rješenje spora. Riječ je o jednom od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, vrijednom ukupno oko 360 milijuna eura, koji s 85% sredstava sufinancira Europska unija.

Ta dionica je dio nizinske pruge od Zagreba do Rijeke. Strabag je u posao uveden u rujnu lani, a trenutno obavljaju radove na nekoliko lokacija na trasi. Što je s dokumentacijom u dopisu se detaljno elaboriraju sve odredbe ugovora koje, prema mišljenju Strabaga, HŽ Infrastruktura nije ispoštovala.

Navodi se da je Strabag kao izvođač prije uvođenja u posao trebao dobiti sve glavne projekte i pravomoćne građevinske dozvole, njih 11. No, tvrde, do uvođenja u posao nisu dobili građevinske dozvole za četiri etape niti ovjerene glavne projekte. Na dan slanja dopisa nisu dobili tri građevinske dozvole ni pravomoćnu građevinsku dozvolu, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika