fbpx

Nakon što su pred mjesec dana počeli radovi na uklanjanju starog objekta Doma zdravlja Zagreb Centar u Lučkom, gradonačelnik Milan Bandić danas je položio kamen temeljac za novi objekt Doma zdravlja Lučko.

-U ovom domu zdravlja će raditi dva tima obiteljske medicine, jedan tim dentalne medicine te po prvi put u ovom dijelu grada - jedan tim pedijatrije- objasnio je gradonačelnik Bandić te istaknuo važnost ovog objekta jer njemu gravitira preko 20 tisuća građana - iz Lučkog, Hrvatskog Leskovca, Ježdovca, Blata te dijela Stupnika.

Građani Zagreba za sve ovo će izdvojiti do 15 milijuna kuna, a Dom zdravlja svoja bi vrata trebao otvoriti do ljeta sljedeće godine.

Podsjetimo, riječ je o objektu površine 800 četvornih metara na dvije etaže s pristupom za osobe s invaliditetom, a u kojem će raditi 40 zaposlenika u dvije smjene. U novoizgrađenom Domu zdravlja Lučko bit će smještene ambulante, ordinacije i ljekarna.

Objavljeno u Grad Zagreb

Radovi na sanaciji i energetskoj obnovi objekta Nogometnog kluba Sava Jakuševec završili su početkom ožujka, a obuhvatili su zamjenu vanjske drvene stolarije novim PVC prozorima, izvedena je toplinska zaštita ovojnice grijanog prostora, sanirani su kosi krov objekta, dimnjak, horizontalna i vertikalna odvodnja te je prekinut dotok kapilarne vlage u objekt iz okolnog tla.

Izvedena je i sanacija unutarnjih prostora i postavljena nadstrešnica nad vanjskim stubištem. Osim toga, radovi su obuhvatili i sanaciju pristupa objektu od strane igrališta, a na glavnom terenu je saniran travnjak. Na sjeverozapadnom dijelu parcele uređeno je pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom i rasvjetom.

-Danas smo došli ovdje vidjeti što je napravljeno, a što sve još treba napraviti- rekao je gradonačelnik Bandić te najavio kako je u planu do polovice naredne godine, a sukladno potrebama građana, izgraditi još jedan novi teren te u roku od 20 dana ukloniti nedostatke na postojećem.

Dodao je i da je južno od objekta NK Sava ostavljena prazna parcela za gradnju crkve.

-To je stvar dogovora s Kaptolom, i tu ne mogu govoriti o rokovima- poručio je Bandić.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 07 Ožujak 2019 16:58

Još bolji i spektakularniji Festival svjetla

Treće izdanje Festivala svjetla održat će se od 20. do 24. ožujka, a donosi atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije na 20 lokacija povijesne jezgre grada, rečeno je danas na konferenciji za medije u restoranu Dubravkin put. Na spomenutoj konferenciji sudjelovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te načelnica Sektora za razvoj kulture Nevena Tudor Perković i arhitekt Bruno Jurčić.

Gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne i rekao kako ovim Festivalom slavimo proljeće, koje simbolizira renesansu, svjetlo i dobre emocije.

-Ovime smo se svrstali uz bok gradova poput Lyona, Amsterdama, Berlina, Praga i drugih svjetskih metropola s tradicijom održavanja sličnih manifestacija. Hvala svima koji su sudjelovali u tome, a posebno umjetnicima koji su iskoristili grad kao najveće i najljepše platno. Neka Zagreb zasja u još većem sjaju ususret proljeću i ljetu- najavio je festival gradonačelnik Bandić.

Prvi put je Festival održan 2017. godine, koji je tada imao samo sedam lokacija na Gornjem gradu. -Već tada nas je prepoznala međunarodna asocijacija Festivala svjetla sa sjedištem u Berlinu, te nas je uvrstila u njihove programe. Drago nam je da nas promoviraju kao grad i zemlju koji ima respektabilan Festival svjetla- naglasila je direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

-Posebnost ove godine su tri instalacije iz Kine u sklopu obilježavanja 2019. kao godine turizma i kulture između Hrvatske i NR Kine, koje će upravo našim najmlađim posjetiteljima biti najzanimljivije, ali i ostalim posjetiteljima kao i turistima kojih ima najviše i koji upravo zbog Festivala dolaze u Zagreb- rekla je Bienenfeld.

Tema ovogodišnjeg festivala je proljeće koje simbolizira buđenje i rast, a svaka od lokacija dočarat će proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave. Ovaj kulturno-umjetnički projekt u organizaciji Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hrvatske elektroprivrede i Kraša, ponudit će posjetiteljima jedinstvenu kombinaciju umjetnosti, arhitekture, dizajna i zabave koristeći gradske vedute kao slikarsko platno.

S obzirom na veliki interes prošle godine, ovo izdanje produženo je za jedan dan više, a ulazak na sve programe je besplatan. Projekcije svjetlosti na svim lokacijama trajat će svakog dana od 18 do 23 sata.

Objavljeno u Grad Zagreb

U povodu održavanja 8. Dana Neretve u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je u Gradskoj upravi primio predstavnicu Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve Jelenu Đugum, ujedno i pomoćnicu ministra poljoprivrede.

Nakon sastanka je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula da se razgovaralo o realizaciji manifestacije Dani Neretve u Zagrebu što će se održati u listopadu ove godine.

-Humanitarnim koncertom prikupit će se sredstva za kupnju potrebne medicinske opreme za Dom zdravlja u Metkoviću- rekla je zamjenica te je dodala da Grad Zagreb podržava Institut i da podupire sve njegove aktivnosti.

-Osim humanitarnog koncerta u Lisinskom, i ove godine u okviru Manifestacije će se Caritasu Župe svetoga Antuna Padovanskog, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i Samostanu Karmalićanki donirati mandarine- istaknula je Jelena Đugum.

U suradnji Instituta i Grada Zagreba danas će se u prostorima Hrvatskog slova održati projekcija filma Roberta Knjaza "Najveće svjetske fešte – Maraton lađa", a na fontanama je u planu projiciranje detalja iz filma.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 14 Veljača 2019 19:21

Valentinovo na Jelačić placu

-Nek' Valentinovo u vašim obiteljima bude svaki dan!- poželio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić okupljenima na manifestaciji Valentinovo na Jelačiću koju je, u društvu pomoćnika ministra poljoprivrede Zdravka Tušeka, otvorio danas na Trgu bana Josipa Jelačića.

Istaknuvši kako i sam proizvodi vino koje dijeli dragim ljudima, gradonačelnik Bandić je objasnio da se taj posao, baš kao i svaki drugi, mora raditi s puno ljubavi.

-Ako još niste zaljubljeni, danas vam je idealan dan da se zaljubite!-zaključio je gradonačelnik.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, okupljene je pozdravio i njegov pomoćnik Zdravko Tušek te je najavio još jednu vinsku manifestaciju – Vina od davnina, a koja će se održati u travnju.

- Svima vama želim da se zaljubite u hrvatska vina!- rekao je Tušek.

Kako se čulo, Grad Zagreb različitim potporama već niz godina pomaže i sufinancira proizvodnju vina i razvoj vinogradarstva i vinarstva na zagrebačkome području. Valentinovo na Jelačiću promotivni je i prodajni festival vina, a održava se u organizaciji Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede. Građanima će se predstaviti 50-ak proizvođača vina iz cijele Hrvatske, a na Valentinovo će se uz svaku kupljenu bocu vina dobiti i ruža, znak ljubavi.

Objavljeno u Grad Zagreb

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je zagrebačku Gradsku upravu, gdje su je dočekali domaćini gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

-Želim iskoristiti ovu prigodu i čestitati vam svima na postignućima i uspjehu za uspjehom koji grad Zagreb postiže u europskim, ali i svjetskim okvirima- poručila je predsjednica koja je zagrebačke čelnike posjetila nakon dvadeset izmještanja ureda.

Istaknula je kako se Zagreb na turističkom planu profilira kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, te izrazila zadovoljstvo što zajedno sudjeluju u organizaciji Adventa, a uskoro će dovršiti projekt izdvajanja najvećeg dijela šume na Pantovčaku kao park-šume za Zagreb i sve građane. Spomenula je i susret s obrtnicima, napomenuvši da, unatoč porastu broja zagrebačkih obrtnika, tu ima još puno deficitarnih zanimanja, poput prerade kože, tekstilne industrije i zlatarstva.

-Znamo da je preduvjet razvoja i kralježnica gospodarstva malo i srednje poduzetništvo, pa se nadam da će i Zagreb nastaviti poticati poduzetništvo i obrtništvo- poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Gradonačelnik Milan Bandić zaželio je predsjednici Grabar-Kitarović dobrodošlicu, istaknuvši kako gradsko čelništvo čini sve da Zagreb i Hrvatska napreduju na području demografske politike, znanja i obrazovanja, rada i zapošljavanja, solidarnosti i socijalne pravde, otvorenosti i sigurnosti, multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić kazao je kako je Gradska skupština sastavljena od različitih političkih opcija, ali je svim zastupnicima zajednička ljubav i briga za Zagreb. Izrazio je ponos zbog zastupljenosti žena u Gradskoj skupštini - 17 od 51 gradskog zastupnika, čime Zagreb ima bolji prosjek od nacionalne razine.

-Poruku koju ćemo danas zajedno poslati jest da dajemo podršku politici kojoj je cilj poboljšanje standarda naših sugrađana, napredak gospodarstva, znanstvene zajednice, javne uprave, zdravstva, socijalne skrbi, prometne infrastrukture, zaštite okoliša i brojnih ostalih područja vezanih za kvalitetu života- kazao je Mikulić.

Nakon posjeta i obilaska svih hrvatskih županija, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetom Gradskoj upravi Grada Zagreba završava aktivnosti vezane uz izmještanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 01 Veljača 2019 16:57

Povelja prijateljstva Zagreba i Daruvara

Gradonačelnici Zagreba i Daruvara, Milan Bandić i Damir Lneniček, potpisali su u gradskoj palači Dverce Povelju o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova. Izrazivši zadovoljstvo razvojem dobrih odnosa između Zagreba i Daruvara, a koje je potpisivanjem Povelje dobilo i službenu potvrdu, gradonačelnik Bandić istaknuo je da je cilj daljnje jačanje postojećih veza i intenziviranje suradnje dvaju gradova, osobito na područjima kulture, sporta, urbanističkoga i tehnološkog razvoja, gospodarstva, javnih usluga i turizma.

-Postoji više razloga zašto smo danas potpisali Povelju prijateljstva. Zagrepčani su česti gosti Daruvara, koriste pogodnosti tog kraja za izlete u prirodu, sportske aktivnosti i naročito zdravstveni turizam. Mnogi Daruvarčani rade i žive u Zagrebu i tako doprinose njegovoj raznolikosti. Daruvar i Zagreb žive multikulturalnost i multietničnost. U Daruvaru je značajan broj pripadnika češke narodne manjine koji su se kroz stoljeća utkali duboko u povijest, ne samo Daruvara i Zagreba nego i cijele Hrvatske. Zahvaljujem svima koji su uložili napore da se naše prijateljstvo službeno potvrdi- istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Zahvaljujući gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima na srdačnome prijemu, gradonačelnik Lneniček je naglasio da je Povelja kruna intenzivne suradnje dvaju gradova unazad dvije godine.
-Ovo je povijesna prilika i velika čast za Grad Daruvar. Osim ljekovite izvorne vode, dobre hrane i vrhunskog piva, Daruvar svojim posjetiteljima nudi još obilje sadržaja. Pozivamo Zagrepčane da posjete daruvarski kraj i da osjete naše gostoprimstvo iz prve ruke- rekao je daruvarski gradonačelnik.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Daruvara i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježana Sabo, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić te pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Kako je i najavio prilikom potpisivanja ugovora s GIP Pionirom, kojem su povjereni radovi na izgradnji sljemenske žičare, Milan Bandić danas je rukovanjem bagerom i službeno otvorio radove na izgradnji sljemenske žičare. Sami radovi trebali bi trajati 15 mjeseci, a vrijednost projekta je 300 milijuna kuna bez PDV-a.

-Ovo je povijesni projekt koji će Gračane preporoditi. Dolazit će ljudi iz čitave Hrvatske i iz inozemstva na skijanje i izlete pa će ljudi koji žive na ovome području prosperirati. Zahvaljujem im na razumijevanju- rekao je gradonačelnik.

Nova sljemenska žičara, imat će četiri i pol puta veći kapacitet ljudi u satu, koji će za 16 i pol minuta doći na Sljeme, prelazeći duljinu od 5000 metara u 84 gondole s po 10 mjesta. Stara je žičara imala 4000 metara te je prevozila 350 ljudi na sat u 90 gondola s četiri mjesta. 

 

 

 

 Goran Stanzl/ PIXSELL

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi Željku Mitrović Jurić, poznatiju kao Djevojčicu u plavome kaputiću iz vremena razaranja Vukovara. Fotografija šestogodišnje djevojčice koja drži mamu za ruku i koja s tužnim izrazom lica korača u vukovarskoj koloni bila je metafora tadašnje Hrvatske, a djevojčica je postala simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina.

-Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka- istaknuo je gradonačelnik na početku sastanka, a Željka Mitrović Jurić prisjetila se svoga djetinjstva u razrušenome gradu i stradanja nevinih ljudi.

Informirala je gradonačelnika o radu udruge Plavi kaputić koju je osnovala kako bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju zakonom predviđenih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te provodila istraživanja o nestalima i kako bi se pomoglo njihovim obiteljima, vodeći uvijek računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata. Istaknula je također da je osim temeljnih ciljeva koji se ogledaju u javno-društvenome radu, prikupljanju građe o Domovinskome ratu, snimanju dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima Udruge, osmišljen projekt „Kuća sjećanja“ radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.

Gradonačelnik je prihvatio inicijativu i zamolbu Udruge da zajedno sudjeluju u projektu kroz pokroviteljstvo Grada Zagreba kao potporu radu i zajedničkoj suradnji u realizaciji projekta Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život. Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, kako je istaknuo gradonačelnik, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.

-Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti- rekao je gradonačelnik.

Objavljeno u Grad Zagreb

U zgradi Gradske uprave gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa svojim suradnicima održali su zajednički radni sastanak.

Zaključeno je, među ostalim, kako prijedlog nove podjele Hrvatske na statističke regije (NUTS2 regije), u kojoj se Grad Zagreb izdvaja kao zasebna statistička regija je očekivan s obzirom na izrazito veliku razliku razine razvijenosti Grada Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, kako se stupanj razvijenosti Grada Zagreba ne bi prelio na neke druge županije i time smanjio mogućnosti njihovih poduzetnika za korištenje većeg postotka regionalnih potpora.

Stupanjem na snagu nove statističke podjele dolazi do promjene intenziteta regionalnih potpora za poduzetnike u kojima bi se svim županijama znatno povećao intenzitet regionalnih potpora, dok bi u slučaju Grada Zagreba došlo do smanjenja maksimalnog intenziteta regionalnih potpora s 25 posto na 20 posto za velika, odnosno 35 posto na 30 posto za srednja te s 45 posto na 40 posto za mala poduzeća. Važno je istaknuti da nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU. Kako je istaknula ministrica Žalac kroz model Integriranog teritorijalnog ulaganja Zagrebu će u idućoj financijskoj perspektivi biti osigurana značajna financijska sredstva.

U nastavku sastanka, raspravljalo se o zajedničkim projektima Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s naglaskom na zajedničku realizaciju i mogućnosti financiranja projekta Zagreb na Savi koji je od velikog značaja za cijelu Hrvatsku i jako važan za razvoj Zagreba. Razgovaralo se, također, o planu buduće financijske perspektive što među ostalim uključuje projekte vezane uz javni gradski prijevoz, zdravstvo, promet, energetiku, obrazovanje, te komunalnu infrastrukturu.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 9

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti