fbpx

U povodu početka drugog polugodišta u većini škola u Hrvatskoj, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je Osnovnu školu Jabukovac. Ova se škola prijavile za eksperimentalni program „Škola za život“, ali na kraju nije odabrana za sudjelovanje u tom programu.

-Učenici očekuju da im nastava od jeseni bude zanimljiva, istraživačka, da više rade izvan učionica te da rade projekte i da na kraju uče kroz igru. Na tome polju dobili smo dosta prijedloga- kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je tom prilikom istaknula kako su učitelji zadovoljni edukacijom kroz koju prolaze.

-Kroz dva mjeseca mi ćemo imati tisuću radionica kroz koje će proći 36 tisuća učitelja- napomenula je ministrica Divjak.

Kako su učenici i učitelji dočekali ministricu pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Dok učenici i nastavničko osoblje Osnovne škole Josip Zorić iz Dugog Sela odmaraju na zasluženim zimskim praznicima, u njihovoj školi odvijaju se radovi renovacije i sanacije školskog prostora. Troškove radova ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna u cijelosti pokriva Zagrebačka županija, koja je i osnivač ove škole.

U tijeku su tako radovi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove plinske kotlovnice budući da je postojeća dotrajala te ne zadovoljava današnje potrebe i uvjete. Nova kotlovnica vrijedna 2.950.000 kuna izgradit će se uz sportsku dvoranu, dok će se prostor stare kotlovnice prenamijeniti u učionicu i pomoćnu prostoriju. Očekivanja su da će radovi na novoj kotlovnici završiti do srpnja ove godine.

Također, paralelno se radi na kompletnoj zamjeni električnih instalacija na prvom katu škole u vrijednosti od 550 tisuća kuna, a istovremeno će se renovirati i 50 godina stari ormari u zbornici. Dio ovih radova trebao bi završiti uskoro, odnosno do početka drugog polugodišta, a preostali dio će se izvoditi za vrijeme ljetnih praznika. Inače, radovi na zamjeni električnih instalacija predstavljaju drugu fazu radova budući da su prošle godine, također za vrijeme zimskih i ljetnih praznika, zamijenjene sve električne instalacije u prizemlju ove škole.

Navedeni radovi nastavak su kontinuiranog ulaganja u Osnovnu školu Josipa Zorića koja je 2016. godine energetski obnovljena putem pilot-projekta energetske obnove objekata javnih ustanova odgoja i obrazovanja. Pilot-projekt se financirao sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša EU i Zagrebačke županije. Vrijednost radova iznosila je 2,39 milijuna kuna, od čega su europska sredstva iznosila 70 posto, a sredstva Zagrebačke županije 30 posto. Tada je na školi zamijenjen dio stolarije te je postavljena toplinska fasada na oko 3500 četvornih metara vanjskih zidova škole što je rezultiralo značajnim energetskim uštedama, i preko 50 posto.

Objavljeno u Dugo Selo

Briga za mlade od prvog je dana bila u središtu pozornosti načelnika Tomislava Okroše i njegovog tima ljudi. Nakon sufinanciranja nabavke udžbenika, školskog prijevoza i smještaja u domovima, danas je napravljen dodatni iskorak, jer općinski je načelnik dodijelio prve učeničke stipendije i studentske naknade.

-Jedan od dražih trenutaka ove godine, jer po prvi puta dodjeljujemo stipendije učenicima i naknade za naše studente. Ovu praksu slijedit ćemo i dalje, a vjerujem kako će broj onih koji će primati stipendije i naknade rasti iz godine u godinu- kazao je načelnik Tomislav Okroša.

Ove godine dodijeljeno je 17 učeničkih stipendija te 40 studentskih naknada. Učenička stipendija mjesečno iznosi 400 kuna, dok će studenti na godišnjoj razini u dva navrata primiti po 700 kuna.

-Ono što me raduje je da svi ovi mladi ljudi žele ovdje ostati i pronaći svoje zaposlenje nakon školovanja. Veseli me što je širok spektar upisanih fakulteta, to daje lijepu i svjetlu budućnost ovom kraju- istaknuo je načelnik Okroša.

Svoje zadovoljstvo dobivanjem stipendija i naknada izrazili su i sami dobitnici, rekavši kako će im ova sredstva uvelike olakšati školovanje.

Objavljeno u Dubrava

Načelnik Općine Križ Marko Magdić potpisao je ugovore sa stipendistima Općine Križ. Među potpisnicima ugovora bilo je 10 učenika koji će mjesečno primati 500 kuna, te 10 studenata za koje mjesečna stipendija iznosi 1000 kuna. Učeničke stipendije dodijeljene su prema socijalnom kriteriju i prema kriteriju izvrsnosti, jednako kao i studentske stipendije, a dodijeljena je i jedna posebna studentska stipendija i to prema kriteriju umjetničke darovitosti – stipendija Milke Trnine.

-Sretna sam što je Općina Križ i ove godine prepoznala trud i uspjeh nas studenata i učenika. Ova sredstva uvelike će rasteretiti naše kućne budžete. Ono što posebno raduje je to što će nam sredstva sjesti danas, tako da ćemo imati dodatnih izvora da ih potrošimo tijekom nadolazećih blagdana- ispričala je Mateja Grgić, studentica pete godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Poticati obrazovanje mladih jedna je od misija i zadaća Općine Križ, koja za stipendije na godišnjoj razini izdvaja 160 tisuća kuna.

-Na ovaj način vrednujemo ono što oni rade tijekom cijele godine. Budući da su neki prošli za državne stipendije, crta se povukla u korist drugih stipendista, a mi imamo sreće, tako da dobitnicima možemo isplatiti dvije rate, tako da će ove dane dočekati na primjeren način. Činit ćemo to i dalje, a razmatramo i mogućnost da se broj stipendija povisi i na više- kazao je načelnik Marko Magdić.

Osim stipendija, Općina sufinancira i prijevoz srednjoškolaca i studenata.

Objavljeno u Križ

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je ugovore o stipendiranju za školsku godinu s 50 novih stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1 000 kuna. Osim godišnjih stipendija, Zagrebačka županija je ove godine dodijelila i 21 jednokratnu novčanu pomoć za školovanje, koja za 12 učenika iznosi po 3 000 kuna, a za 11 studenata po 6 000 kuna.

Stipendiju nastavlja primati i 53 učenika te 55 studenata koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije u školskoj godini 2018./2019. primati sveukupno 158 stipendista. Za tu svrhu Zagrebačka je županija osigurala 2.050.000,00 kuna.

Od 30 ovogodišnjih stipendija za učenike dodijeljeno je, prema kriteriju izvrsnosti 10 stipendija, a od toga 2 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 20 stipendija, od čega 10 stipendija za deficitarna zanimanja kao što su autolimar, bravar, konobar, fasader, mesar, staklar, tokar, zidar, itd. Od 20 stipendija za studente, 10 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 stipendije za zanimanje glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 10 stipendija.

Župan je uputio iskrene čestitke novim stipendistima kao i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, a posebno je istaknuo one koji su se odlučili za deficitarna zanimanja.

-Vidimo da na tržištu rada postoji konstantna potreba za strukovnim zanimanjima, a poslodavci se sustavno žale da je jako teško naći kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, naročito u strukovnim zanimanjima koja sve više postaju deficitarna- rekao je Kožić i zahvalio im što nastavljaju županijsku tradiciju zanata i obrtništva.

Objavljeno u Zagrebačka županija

U Ivanić-Gradu je održana završna konferencija projekta Croatian Makers Plus – za darovitu djecu koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.Croatian Makers Plus – za darovitu djecu projekt je koji kao nositelj provodi Grad Ivanić-Grad u suradnji s OŠ Đure Deželića,OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada te OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivanićkog. Osim škola u projekt su uključeni Institut za razvoj tržišta rada, Institut za razvoj i inovativnost mladih te Razvojna agencija IGRA Ivanić-Grad.

Projekt je namijenjen darovitim učenicima partnerskih osnovnih škola te mu je cilj razviti njihove potencijale u STEM područjima primjenom robotike i automatike. Navedeno se postiglo kroz dvije razine intervencije; razvoj programa CM+ (razvoj metodologije, razvoj izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, stručno usavršavanje nastavnika) i provedba programa CM+ (identifikacija i individualni rad s darovitim učenicima).

Svrha ove konferencije bila je zainteresiranim sudionicima predstaviti rezultate provedbe projekta: razvoj i provedba metodologije identifikacije potencijalno darovitih učenika u STEM područjima, razvoj i provedba programa izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti te oprema i rad s opremom nabavljenom u sklopu projekta. Osim toga, u sklopu konferencije održala se i stručna radionica za nastavnike i stručno osoblje osnovnih i srednjih škola. Sudionici konferencije bili su podijeljeni u dvije grupe, a na radionicama se radilo s mBot robotom koji se koristio u projektu s darovitim učenicima te se programiralo njegovo kretanje uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.

Ukupna vrijednost projekta je 885 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Grad Ivanić- Grad.

Objavljeno u Ivanić-Grad

I u ovoj školskoj i akademskoj godini Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem najboljih učenika i studenata, za što je u proračunu osiguran iznos nešto veći od 2 milijuna kuna. Natječaj za stipendije završio je 15. listopada, a trenutno se obrađuju prijave te bi kroz koji dan trebao biti objavljena privremena lista dobitnika stipendija.

-Svi znamo da znanje i ulaganje u obrazovanje nije trošak. Ono što mene zanima je o kojim sredstvima se radi i o kolikom broju stipendija- upitao je na aktualnom satu današnje Skupštine Zagrebačke županije vijećnik SDP-a Ozren Robić.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić kazala je kako Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem 160 učenika koji su zadovoljili kriterije za nastavak stipendiranja, a dodijelit će se i novih 50 stipendija.

-Dodijelit će se 30 učeničkih stipendija koje iznose 500 kuna mjesečno te 20 studentskih vrijednih 1000 kuna, a stipendije će se dodijeliti prema kriteriju izvrsnosti i socijalnom kriteriju. Ukupan iznos sredstava osiguran za tu namjenu je preko 2 milijuna kuna- odgovorila je v.d pročelnice Jadranka Dujić.

Potpisivanje ugovora s novim stipendistima trebalo bi biti 21. prosinca.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Gradonačelnik Milan Bandić danas se u zgradi Gradske uprave sastao s predstavnicima Teh-gradnje i Projektgradnje, tvrtki koje su na javnom natječaju dobile posao izgradnje Osnovne škole Središće, a potpisivanjem Građevinskog dnevnika, ujedno, su uvedeni u posao. Vrijednost radova iznosi nepunih 48 milijuna kuna bez PDV-a.

-Na površini od nekih 13.000 m2 škola u Središću, površine gotovo 6.000 m2, imat će 16 učionica i sportsku dvoranu što jamči da ćemo imati prekrasnu školu, a projektira se i vrtić koji će biti u blizini- rekao je gradonačelnik, naglasivši da je u Zagrebu izgrađeno više škola nego u cijeloj Hrvatskoj.

-Taj standard ili nadstandard koji živimo ne smijemo dovesti u pitanje i dalje ćemo ga održavati- s ponosom je istaknuo gradonačelnik Bandić i dodao da je za gradnju vrtića, škole i vatrogasnog doma u Resniku otvoren natječaj.

Škola u Središću rasteretit će školu u Zapruđu, a predviđena je za 460 učenika i radit će u jednoj smjeni.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ugovore o provedbi projekta Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda s ravnateljima 31 osnovne i deset srednjih škola, kojima je osnivač Zagrebačka županija, potpisao je danas u Brdovcu župan Stjepan Kožić. Ovim projektom, kojega financira Europska komisija, osigurani su, jednom tjedno, besplatni obroci voća i povrća za sve učenike osnovnih i srednjih škola te besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Ukupno je projektom, u školama kojima je osnivač Županija, obuhvaćeno 18.014 učenika.

-Ovo je dobar korak prema zdravoj prehrani djece. Na ovakav način djeci dajemo do znanja da je to pristup koji će im u životu puno značiti. Projekt je bitan i za djecu, koja će imati besplatne zdrave obroke, i za naše OPG-ove, kojima se otvara tržište u njihovu okruženju. Zasad projekt predviđa dodatne obroke zdravih namirnica jednom tjedno, no mislim da ima prostora da to bude i češće- rekao je župan Kožić, dodavši da djecu treba učiti zdravim navikama.

Za provedbu projekta Školska shema osigurano je, za cijelo područje Hrvatske, 23 milijuna kuna, od čega za provedbu na području Zagrebačke županije otpada nešto više od 1,09 milijuna kuna. Najvećim dijelom, svježim voćem i povrćem domaćih proizvođača škole opskrbljuje Distributivni centar za voće i povrće.

-Osim škola na području Zagrebačke, opskrbljujemo i škole na području Koprivničko-križevačke županije i grada Zagreba. Ugovore smo potpisali s 53 škole kojima tjedno, na sto dostavnih mjesta, dostavljamo oko 4,5 tona voća. Ovisno o sezoni, najviše jabuke, potom mandarine, kruške, šljive, breskve... Uključivanjem u ovaj projekt, domaćim proizvođačima osigurali smo siguran plasman voća i povrća, a djeci zdravu i kvalitetnu prehranu- rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Prije potpisivanja ugovora prisutnim kolegama ravnateljima obratio se Alen Peklić, ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas u Brdovcu, pozdravio ih je i načelnik Brdovca i saborski zastupnik Alen Prelec, a u ime potpisnika ugovora zahvalio je Jure Mišković, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radića iz Božjakovine.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Utorak, 20 Studeni 2018 19:26

Novi sjaj Osnovne škole dr. Vinka Žganca

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je, u društvu ravnateljice Renate Cindrić i učenika 2. b razreda, otvorio dograđeni dio Osnovne škole dr. Vinka Žganca. U okviru radova, koji su započeli u studenome 2017., dograđen je dio s devet učionica, zamijenjen je stari azbestni krov, rekonstruirana blagovaonica i kotlovnica, a knjižnica i zbornica premještene su u veći adekvatniji prostor.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku što su im omogućili dogradnju i rekonstrukciju škole te opremanju učionica tako da zadovoljavaju uvjete funkcionalnog i suvremenog načina izvođenja nastavnog procesa, ravnateljica škole istaknula je da im je upravo Gradonačelnik 2013. godine dodijelio zlatnu medalju za postignuća na području odgoja i obrazovanja.

-Na zamolbu ravnateljice da proširimo školu, koja je bila premala za više od 700 učenika koji ju pohađaju, prošle godine započeli smo s radovima, čija je ukupna vrijednost oko 15,5 milijuna kuna bez PDV-a- rekao je gradonačelnik Bandić najavivši skorašnji početak radova na osnovnoj školi i dječjem vrtiću u Resniku, čime će se rasteretiti ova škola.

-U četvrtak započinjemo radove na izgradnji osnovne škole u Središću, a podsjećam da su trenutno u tijeku radovi na tri osnovne škole: Ivanja Reka, Vidovec i Hrvatski Leskovec, te su u izgradnji i dvije srednje škole. Grad Zagreb intenzivno radi i na projektu energetske obnove odgojno obrazovnih zgrada, u sklopu kojeg je do sada obnovljeno oko 60-ak objekata- rekao je pročelnik Ivica Lovrić.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 10

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti