Najavio gradonačelnik Tomašević

Sljemenska žičara od svibnja besplatna za sve Zagrepčane

Od svibnja će se nešto sniziti cijena karte i za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani
žičara sljeme Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević najavio je danas da će Grad Zagreb u cilju zaštite Medvednice i unapređenja kvalitete rekreacije od prvog vikenda u svibnju 2024. godine omogućiti besplatni prijevoz žičarom za Zagrepčane i Zagrepčanke.

– Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa, rekao je gradonačelnik Tomašević.

– Uvođenjem besplatne žičare za stanovnike Zagreba od svibnja, također ćemo nešto sniziti cijenu karte za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani, dodao je gradonačelnik.

Grad Zagreb danas je potpisao sporazum s Parkom prirode Medvednica, kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

– Danas smo otvorili uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik je također podsjetio kako je odnedavno u funkciji vidikovac s caffe barom u TV tornju čiju aktivaciju je inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je i uređenje Muzeja skijanja u njegovom podnožju.

Aktualno
Grad Zagreb