Najveće kapitalno ulaganje ove vlasti

Sljedeći tjedan započinju radovi na Paromlinu, Zagreb dobiva novu Gradsku knjižnicu i društveno-kulturni centar

Kompleks težak 85 milijuna eura, svoja bi vrata trebao otvoriti u lipnju 2026. godine
Zagreb: Gradonačelnik na konferenciji predstavio je početak izgradnje Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin Željko Hladika/PIXSELL

Gradnja nove Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin započinje sljedeći tjedan, najavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević ocijenivši projekt najvećim pojedinačnim kapitalnim ulaganjem u mandatu ove gradske vlasti.

Riječ je o projektu vrijednom 85 milijuna eura te kompleksu koji se prostire na 36 tisuća četvornih metara, a koji bi svoja vrata trebao otvoriti u lipnju 2026. godine. Najveći dio sredstava osigurat će se iz gradskog proračuna, dok Tomašević računa povući nešto manje od pola iz EU fondova. Također navodi kako su projektanti UPI-2M, dok je glavni izvođač Kamgrad.

Uz to, napominje Tomašević, s početkom radova ukida se parking pored Paromlina, stoga će Grad omogućiti besplatni parking kod Zagrebačkog velesajma, odakle voze autobusne linije do Glavnog kolodvora.

Zamjenik gradonačelnik Luka Korlaet objasnio je kako se kompleks sastoji od rekonstruiranog dijela nekadašnjeg Paromlina i staklenog aneksa, a imat će i podzemnu garažu na dvije etaže s 350 mjesta kojom će upravljati Zagreb parking. Dodaje kako to neće biti samo mjesto za novu Gradsku knjižnicu, nego i društveno-kulturni obrazovni centar za događanja poput koncerata, izložbi, seminara, konferencija, predavanja, predstava, dok će na samom vrhu zgrade biti kafić.

Aktualno
Grad Zagreb