Odluka je pala

Sljedeće sezone bez Snježne kraljice na Sljemenu

Po prvi put nakon 20 godina Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta
sljeme snježna kraljica Jurica Galoić/PIXSELL

Vijeće Međunarodnog skijaškog saveza  na sjednici održanoj u srijedu u Zurichu usvojilo je kalendare utrka Svjetskog kupa za sljedeću sezonu u kojima nema sljemenskih utrka za Snježnu kraljicu.

Tako po prvi put nakon 20 godina Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta. Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu vozile u siječnju 2005. godine, dok su se skijaši pridružili 2008. Na Sljemenu su se utrke u obje konkurencije vozile do 2021. godine, s iznimkom 2014. i 2016. kada su morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, dok su se u posljednje dvije godine održale samo ženske utrke.

Vijeće FIS-a nije usvojilo argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023/24. kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023/24. upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja. Kako su kalendari doneseni za samo jednu sezonu, u HSS-u vjeruju i nadaju se kako će utrke za Snježnu kraljicu ponovno biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama.

-Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa 2024/25. U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze- izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport