Predstavljen idejni projekt

Sljedeće godine počinje gradnja bolnice u Blatu, evo kada bi trebala biti gotova

Ovo bi trebala biti prva "carbon zero neutral" bolnica u Europi
Zagreb: Predstavljanje strateškog projekta Vlade “Izgradnja Nacionalne dječje bolnice” Goran Stanzl/PIXSELL

U Ministarstvu zdravstva predstavljen je idejni projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice na lokaciji Blato u Zagrebu. Idejni projekt radila je projektantska tvrtka UPI2M.

– Samo nas jedan korak dijeli od početka gradnje bolnice koja je od strateške važnosti za najranjiviju skupinu društva djecu, ali i za cijeli javni zdravstveni sustav, poručio je na predstavljanju ministar Vili Beroš i poručio kako sada predstoji izrada dokumentacije za projektiranje, gradnju i opremanje.

Sljedeće godine očekuje se projektiranje prve faze i ishodovanje građevinske dozvole. Gradnja je planirana početkom 2026. godine, a prva faza bolnice trebala bi biti dovršena u ožujku 2029. godine, rekao je ravnatelj Uprave za financije Ministarstva zdravstva Gordan Žanić.

– Bolnica će se nakon prve faze prostirati na 53.000 četvornih metara. U međuvremenu se stalno razmatra i druga faza izgradnje bolnice. Definitivno nećemo na ovome stati, rekao je Žanić i nadodao kako je još potrebno riješiti imovinsko-pravni status s Gradom Zagrebom za zemljište na kojemu će se graditi bolnica te ugovoriti isporuku geotermalne vode za grijanje i hlađenje s koncesionarom.

Ukupna vrijednog prve faze izgradnje je 225 milijuna eura bez PDV-a, od toga 40 milijuna eura europskih sredstava, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna. Ovo bi trebala biti prva “carbon zero neutral” bolnica u Europi, a gotovo cjelokupna energija dolazit će iz obnovljivih izvora, istaknuo je voditelj projekta Saša Marenjak.

– U novu bolnicu u prvoj fazi bit će prebačen kompletan opseg Dječje bolnice u Klaićevoj i pedijatrija iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok je u drugoj fazi zamišljen prelazak kompletnog opsega Kukuljevićeve, Goljaka i Odjela ginekologije iz KB-a Merkur, objašnjava Marenjak.

– Četrdeset godina se priča o ovoj bolnici, ali sada su poduzeti vrlo konkretni koraci. Nadam se da ćemo kraj ovoga desetljeća dočekati u novoj dječjoj bolnici, rekao je ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika