SLAVKO CVRLJA, načelnik Općine Bedenica: Da nismo samostalni brojne investicije nikada se ne bi realizirale

Na čelu općine od 2009. godine je Slavko Cvrlja, koji nas je ugostio i upoznao sa svim prednostima i blagodatima ovog pitomog prigorskog kraja, u kojem su trenutno u tijeku tri značajne investicije vrijedne više od 30 milijuna kuna

Općina Bedenica jedna je od manjih općina na području Zagrebačke županije. Smještena je na njenom samom rubu uz granicu s Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom. Na čelu općine od 2009. godine je Slavko Cvrlja, koji nas je ugostio i upoznao sa svim prednostima i blagodatima ovog pitomog prigorskog kraja, u kojem su trenutno u tijeku tri značajne investicije vrijedne više od 30 milijuna kuna. Naime, na samo razmaku od stotinjak metara u Bedenici se gradi nova školska sportska dvorana uz Osnovnu školu, Kulturni centar te zgrada javne namjene u kojoj će se nalaziti ambulanta za liječnika obiteljske medicine.

-Izgradnja sportske dvorane najveći je zahvat koji u stopostotnom iznosu financira Zagrebačka županija, na čemu se i zahvaljujemo. Naš proračun ovime je ostao netaknut i sačuvan za naše investicije koje možemo dalje realizirati- na prvu će načelnik Cvrlja koji ističe kako su ovo odreda projekti od kojih će svi mještani imati višestruku korist.

-Za našu djecu ova dvorana znači jako puno, jer će naši učenici imati uvjete za svoje školovanje i odrastanje kakve zaslužuju i kakve ima većina osnovnoškolaca u našoj županiji.

Inače, broj osnovnoškolaca raste, jer uvjeti u školi su daleko bolji nego u drugim jedinicama lokalne samouprave u okruženju, tako da školu u Bedenici pohađaju i djeca iz Krapinsko-zagorske županije i susjednog Svetog Ivana Zeline.

Kulturni centar rješava problem dječje igraonice i prostora za rad svih udruga

I dok se mladima žele stvoriti još bolji i kvalitetniji uvjeti za odrastanje izgradnjom sportske dvorane, kvaliteta života podići će se i završetkom radova na Kulturnom centru koji su vrijedni više od 10 milijuna kuna. Sredstva za izgradnju Općina je osigurala putem mjere 7.4.1. Ministarstva poljoprivrede gdje je bespovratno dobiveno milijun eura.

-Ovaj objekt trajno rješava problem prostora za sve naše udruge, a realizacijom Kulturnog centra osigurat ćemo i prostor za dječju igraonicu u suradnji s Dječjim vrtićem Proljeće iz Svetoga Ivana Zeline, te će se u tom prostoru moći boraviti 40-ak djece- priča nam načelnik te napominje kako je u svezi s time u planu i zapošljavanje dviju odgajateljica.

Zgrada javne namjene rješava problem nedostatka obiteljskog liječnika

Treći kapitalni projekt je izgradnja zgrade javne namjene u kojem će biti smješten Vatrogasni centar i ambulanta za liječnika obiteljske medicine, kojeg trenutno u Bedenici nema.

-Izgradnjom zgrade imat ćemo sve potrebne uvjete za rad liječnika obiteljske medicine. To je zalog za budućnost mještana naše općine jer im se tako osigurava liječnik u njihovom mjestu te više ne bi morali odlaziti u Sveti Ivan Zelinu – priča nam dalje naš sugovornik.
Sam projekt izgradnje i opremanja vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a uz općinska sredstva dio sredstva osiguran je putem Ministarstva graditeljstva i Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova europske unije.

-Vjerujem kako ćemo i iduće godine uspjeti osigurati sredstva na natječajima koja raspisuju naša ministarstva kako bi cjelokupna investicija bila gotova krajem 2021. godine- napominje Cvrlja.

Osim na ova tri kapitalna projekta, mnogo je pažnje posvećeno i nizu manjih projekata pa je tako Društveni dom u Turkovčini energetski obnovljen.

-U sjeni tih velikih projekata su takozvani „mali“ projekti koji su isto važni za naše mještane. Jedan od tih projekata je energetska obnova doma u Turkovčini. Dom je sada postao ljepšim i ugodnijim mjestom za sva događanja i druženja koja se tamo održavaju- govori nam načelnik s kojim smo obišli i radove na proširenju groblja, koje će dobiti 40-ak novih grobnih mjesta.

Između ostaloga, minulih godina je na radove obnove groblja uloženo oko 1,5 milijuna kuna.

2020. godina finale dosadašnjeg rada

Slavko Cvrlja načelnikom Bedenice prvi je puta postao 2009. godine, a potvrda rada stigla je ponovnim izborom 2013. i 2017. godine. U minulih jedanaest godina mnogo toga se napravilo, a načelnik vjeruje kako je upravo ova 2020. godina veliko finale svih dosadašnjih napora u nastojanju da se privuku značajna sredstva za realizaciju investicija koje će uvelike promijeniti cjelokupnu vizuru općine.

Općina Bedenica između ostaloga može se pohvaliti razvijenom prehrambenom industrijom, jer ovdje svoja sjedišta ima Mesna industrija Kudelić i EuroMilk mljekara, kao i BMD Stil, koji zapošljavaju gotovo 250 osoba.

-Te firme su već odavno prerasle okvire naše općine. Njih se ne bi posramili niti puno veći i razvijeniji gradovi. Ove su tvrtke jedan od elemenata prepoznatljivosti i brendova općine, i mi kao jedinica lokalne uprave čestitamo im na rezultatima i radu, jer trebalo je ovo postići- kaže načelnik Cvrlja.

Protiv ukidanja općina

Neizbježna tema tijekom razgovora bila je i najavljena reforma jedinica lokalne samouprave gdje bi se smanjivao broj općina. Načelnik Cvrlja najavljenu mogućnost ukidanja malih općina odbacuje.
-Ja kao načelnik, ali i kao mještanin općine Bedenica ne vidim ni jedno razumno uporište za ukidanje tzv. „malih“ općina- ističe Cvrlja i svoju tezu potkrepljuje činjenicom kako je u 25 godina postojanja Općine Bedenica napravljeno ili je u fazi gradnje oko 100 milijuna kuna raznih projekata koji su uvelike poboljšali kvalitetu života na tom području.

Od osnutka Općine 1995 godine pa do danas, zahvaljujući radu svih načelnika kao i Općinskih vijeća, bilo je brojnih asfaltiranja nerazvrstanih, županijskih i državnih cesta, energetskih obnova vatrogasnih domova i društvenog doma u Bedenica, izgrađivala se vodovodna mreža i plinovod, javna rasvjeta, osamostalila se Osnovna škola Bedenica, izgrađena je nova zgrada osnovne škole…..

-Mi to ne bi mogli napraviti da nismo bili samostalni, jer ako nisi samostalan uvijek si na margini financiranja, a financijska sredstva zadržavaju se u većim centrima. Upravo iz toga razloga ukidanje općina bilo bi pogubno za stanovništvo manjih sredina. Uvjeren sam da mnogi kao i mi žele realizirati još brojne projekte. Ukidanjem općina to se neće nikada dogoditi- zaključio je Cvrlja.