Skup o Franji Tuđmanu: Stvaranjem samostalne Hrvatske ostvario je san mnogih naraštaja

Prvi predsjednik Republike i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman ostvario je ne samo svoj san nego i san mnogih hrvatskih naraštaja, stvarajući samostalnu i suverenu Hrvatsku, istaknuto je na znanstveno-stručnom skupu o Tuđmanu "Uvijek i sve za Hrvatsku"
DAR00063 HDZ

Znanstveno-stručni skup, kojem su uz premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nazočili članovi obitelji Tuđman, ministri, saborski zastupnici i povjesničari, održan je u povodu 100. obljetnice Tuđmanova rođenja. O životu i Tuđmanovu političkom djelovanju, posebice tijekom stvaranja hrvatske države, govorili su mnogi njegovi najbliži suradnici i povjesničari.

Govoreći o sudskim procesima protiv Tuđmana, jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks rekao je kako je komunistički režim u Hrvatskoj progonio Tuđmana i osudio dvije temeljne odrednice njegove doktrine – nacionalnu pomirbu i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje su postale “zaglavni kamen na kojem počiva slobodna, suverena i neovisna demokratska Hrvatska”.

-Da nije se pojavio dr. Franjo Tuđman sa svim tim značajkama i osobinama, da se u to ludo vrijeme u Hrvatskoj i Jugoslaviji on nije pojavio sa svojim djelovanjem – vrlo vjerojatno ne bi bilo slobodne i demokratske hrvatske države- kazao je.

Podsjetivši kako je krajem 1989. u Europi bio sumrak komunizma, Šeks je rekao kako se tada nad Hrvatskom nadvila opasnost imperijalne velikosrpske politike.

-I tada se kao feniks pojavio Tuđman- poručio je.

Osvrćući se na ratnu Vladu nacionalnog jedinstva, njezin predsjednik Franjo Gregurić kazao je da je Tuđman bio inicijator te Vlade.

-Nisam to bio ni ja, nije to bio ni Josip Manolić- istaknuo je.

Odluka o Vladi nacionalnog jedinstva iznenadila mnoge, posebice u HDZ-u

Ta je Tuđmanova odluka iznenadila mnoge, posebice u HDZ-u, rekao je Gregurić, no Tuđman je shvatio da je u obrani zemlje potrebno jedinstvo svih snaga kako bi se stvorio blok koji je postojan, stabilan i čvrst u obrani tek stvorene države, koja je još bila pod moratorijem.

Podsjetivši na proces detuđmanizacije nakon njegove smrti, Gregurić je ustvrdio da se u čitavo vrijeme vlasti SDP-ove koalicije na neki način željelo omalovažiti Tuđmanov doprinos, rad i djelo, ali hrvatski narod nikada nije prihvatio lažne objede u tom pravcu.

-Možda neki politički analitičari pronalaze natruhe odluka s prizvukom autoritativnosti, ali svjedok sam da je Tuđman bio mnogo veći demokrat nego veliki dio današnjih predstavnika političkih elita- poručio je.

Podsjećajući na vanjskopolitičku situaciju u vrijeme stvaranja hrvatske države i oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić istaknuo je kako je Tuđman sam donio odluku o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” i prije toga “Bljesak”.

-SAD smo izvijestili, ali odluku je donio samo i isključivo predsjednik Tuđman. Nikoga nije pitao- kazao je.

Granić je dodao da je Tuđman bio državnik koji je znao donositi odluke, koji je imao ogromnu širinu te je imao povjerenje u suradnike.

Govoreći o procesu mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, Ivica Kostović je ustvrdio da je najveća bitka bila oko izbora koji su bili preduvjet za završetak mandata UNTAES-a.

Za njihovo održavanje, kazao je Kostović, trebalo je bez ikakve osnove Srbima dati 93.000 domovnica.

Hrvatska
Politika