Sjevernim županijama 66,5 milijuna kuna za poticanje regionalnog i lokalnog razvoja

Sredstva su namijenjena unapređenju obrazovne, prometne, vodokomunalne, zdravstvene i druge infrastrukture
Čakovec: Premijer Plenković na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na sastanku sa županima uključenima u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske danas je u Čakovcu istaknuo važnost bolje prometne povezanosti tih pet županija, posebno željezničku koja je, kako je rekao, godina bila zanemarena.

– Želimo da ta višerazinska dimenzija upravljanja Hrvatskom dobro funkcionira. Zato mi je drago da će ovaj indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas malo dobiti neke konkretne konture, rekao je Plenković.

On će županima uručiti ugovore vrijedne 66,5 milijuna kuna za poticanje regionalnog i lokalnog razvoja u unapređenju obrazovne, prometne, vodokomunalne, zdravstvene i druge infrastrukture.

Sporazumom vrijednim 15,2 milijarde kuna potpisanim prije točno godinu dana u Varaždinu obuhvaćeno je pet sjeverozapadnih županija, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorsku, Varaždinska i Međimurska županija. Na Međimursku županiju odnosi se sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje.

Plenković je naglasio važnost bolje prometne povezanosti ovih županija, posebice brzu cestu prema Bjelovaru i prema Koprivnici, rješavanje obilaznica u Međimurju te dodatna ulaganja u željezničku infrastrukturu u ovom desetljeću koja je, kako ističe, dugi niz godina bila zanemarena.

Osim predsjednika Vlade sastanku nazoče i ministri Nataša Tramišak, Marin Piletić, Marija Vučković, Vili Beroš, i Davor Filipović.

Hrvatska
Ostalo
Regija