U slučaj su bile upletene čak 22 osobe

Šefovi elektre pod istragom zbog primanja mita!?

Zbog rješavanja priključka na elektromrežu primali mito i lažirali dokumente
dalekovod Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad 22 osobe koje se tereti za primanje i davanje mita te krivotvorenje isprave, izvijestila je PU zadarska.

Osam hrvatskih državljana (68, 65, 56, 51, 46, 45, 39, 38) sumnjiči se da su kao djelatnici poduzeća za distribuciju električne energije, tijekom 2020. godine na zadarskom području primali novčane nagrade kako bi požurivali rješavanje predmeta priključenja stambenih objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu, dok se jedanaest hrvatskih državljanina sumnjiči da su kao vlasnici stambenih objekata tim djelatnicima davali mito u pojedinačnim iznosima do 1.500 eura, sukladno prethodnom dogovoru, a sve u cilju ubrzanja njihovog postupka priključenja na elektrodistribucijsku mrežu.

Također, 51-godišnjaka i 56-godišnjaka sumnjiči se da su kao zaposlenici društva, preko posrednika, a u namjeri da kod društva ishode nelegalno priključenje na elektrodistribucijsku mrežu na nekretnini na zadarskom području, u poslovnoj dokumentaciji neistinito prikazali namjenu nekretnine. Nadalje, dva zaposlenika (68, 65) sumnjiči se da su na traženje 50-godišnjeg vlasnika nekretnine u Zadru, zaobilaženjem postojećeg električnog brojila u stanu i direktnim spajanjem na elektroenergetsku mrežu, omogućili vlasniku objekta neograničeno korištenje električne energije bez ikakve evidencije o utršku mjernog mjesta te time oštetili poduzeće za distribuciju električne energije za iznos veći od 2.700 eura, a za što su od vlasnika nekretnine zahtijevali novčani iznos od 500 eura koji su po primitku međusobno podijelili.

Uz to je utvrđena sumnja da su se 65-godišnji, 56-godišnji, 51-godišnji, 46-godišnji, 45-godišnji i 39-godišnji zaposlenici na traženje 60-godišnjeg vlasnika trgovačkog društva i 48-godišnjeg vlasnika obrta ovlaštenih za izdavanje atesta koji čine dio spisa priključenja objekta na elektromrežu, u društvu za distribuciju električne energije višekratno zauzimali za požurivanje rješavanja predmeta koji su od interesa za navedene vlasnike. Zauzvrat su im vlasnik trgovačkog društva i vlasnik obrta kao protuuslugu u više navrata dali veći broj ovjerenih bjanko atesta koje su potom osumnjičeni koristili za potrebe rješavanja drugih predmeta priključenja objekata na elektromrežu pri čemu su u njih unosili neistinite podatke te su u konačnici u 15 navrata naplaćivali iznose do nekoliko stotina eura od vlasnika čiji se objekti trebaju priključiti na elektromrežu.

Po dovršetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Crna kronika
Hrvatska