Sanja Borovec: Hrvatska zna odabrati!!!

Općinska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Jakovlje održala je novogodišnji domjenak. Okupljenim članovima i simpatizerima obratila se načelnica Općine Sanja Borovec te ovom prigodom napravila osvrt na sve ono što je učinjeno u protekle dvije i pol godine.

-Naš cilj je da osiguramo kvalitetniji život svim našim mještanima, stoga smo veliku pozornost i pažnju posvetili upravo razvoju komunalne infrastrukture. U dvije godine pokrenuli smo niz postupaka za izradu projektne dokumentacije jer je jedina koju smo preuzeli 2017. godine bila ona za izgradnju reciklažnog dvorišta. U međuvremenu smo pokrenuli ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a što se tiče tih projektnih dokumentacija, ostvarili smo 80 posto bespovratnih sredstava od Zagrebačke županije, započela je Borovec.

Tako je na području Općine asfaltirano devet nerazvrstanih prometnica, semaforizirana su raskrižja u Topličkoj, Jakovljanskoj i Stubičkoj ulici, a trenutno se radi na izgradnji nerazvrstane prometnice u Topličkoj ulici prema Severinima i nogostupa kod Kokota.

Novo reciklažno dvorište i modernizirana javna rasvjeta

Jakovlje se može podičiti i novim reciklažnim dvorištem te s pet zelenih otoka, u tijeku je nabava posuda za reciklažni otpad koje će dobiti svako kućanstvo, a provedene su brojne informativne aktivnosti u svrhu podizanja svijesti mještana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom.

Moderniziran je sustav javne rasvjete na području cijele Općine, a tijekom prosinca završena je izgradnja vodovodne mreže u Kraljevom Vrhu u dužini osam kilometara, dok će se s priključcima krenuti u veljači. Vezano uz Aglomeraciju, ovih je dana završena studija izvodljivosti, a u prvom dijelu tekuće godine očekuje se projektiranje odvodnje.

Obnovljen je krov lokalne mrtvačnice, kao i prostorija za posljednji ispraćaj pokojnika, a odrađen je i niz manjih komunalnih akcija: od uređenja javnih površina, postavljanja novih košara za smeće, oznaka za ulice, besplatno čipiranje pasa i drugo.

Uz to, uspostavljen je besplatni Internet na javnim površinama u Kraljevom Vrhu i Igrišću, dok je u tijeku javni poziv za izvođača radova za samo naselje Jakovlje. Dovršena je i druga faza projekta razvoja širokopojasnog Interneta čiji je nositelj Grad Zaprešić, a u prvoj polovici tekuće godine on će se aplicirati na natječaj za europske fondove. 

– Veliki napredak za razvoj naše Općine dogodit će se u ovoj godini, kada će se početi graditi pogon tvrtke FACC u kojem će se proizvoditi dijelovi za unutrašnjost zrakoplova, a gdje će se zaposliti više od šesto radnika. Proizvodni pogon bit će veličine 17 tisuća kvadratnih metara, a do lipnja trebala bi krenuti izgradnja.

Prošireni kapaciteti Dječjeg vrtića Bambi

Što se tiče zdravstva, uređena je unutrašnjost zgrade primarne zdravstvene zaštite, a kada je u pitanju odgoj i obrazovanje prošireni su kapaciteti Dječjeg vrtića Bambi, a sa Zagrebačkom županijom dogovoreno je proširenje osnovne škole, gdje će se izgraditi četiri nove učionice te stvoriti uvjeti za organizaciju produženog dnevnog boravka. Uz to, obnovljeno je školsko dvorište u Igrišću, a dogovorena je i energetska obnova Osnovne škole Jakovlje.

Po pitanju sporta, rekreacije i slobodnog vremena, izgrađeno je i prvo dječje igralište u Jakovlju, dok su nova igrališta najavljena i u naseljima Igrišće i Kraljev Vrh, a na zgradi NK Dinama dovršena je energetska obnova. 

– Realizacijom svih ovih navedenih projekata, mogu sa zadovoljstvom reći da smo ostvarili četiri i pol milijuna bespovratnih novčanih sredstava od Ministarstva, Zagrebačke županije i europskih fondova. Veliki problem bila su nam i neriješena imovinsko-pravna pitanja, tako da smo tu uložili mnogo truda te riješili više od 90 posto predmeta. U gruntovne knjige upisali smo i geodetski elaborat, dakle zgradu koju je koristio NK Igrišće, NK Kraljev Vrh i NK Dinamo, DVD Kraljev Vrh, mrtvačnicu, groblje, javne površine, a isto tako i veliki broj nerazvrstanih općinskih prometnica. Još mnogo posla je pred nama, ali smo pokrenuli dosta postupaka.

Borovec napominje, kako je riješen i problem državne imovine, pa je tako park u centru vraćen u općinsko vlasništvo te je na njemu izgrađeno dječje igralište.

– Ima još mnogo toga što bih mogla nabrojati, ali ono što vam mogu reći je da ćemo i dalje nastaviti ovakvim tempom, napravit ćemo još brojne projekte kako bi poboljšali komunalnu infrastrukturu naših mještana. Želimo da naša Općina Jakovlje napreduje i da se razvija, da bude poželjno mjesto za život i rad.

Podrška Kolindi Grabar-Kitarović

U svom obraćanju, načelnica je pozvala javnost na zajedništvo te da na predstojećem drugom krugu predsjedničkih izbora daju podršku trenutnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

– Imamo predsjednicu koja je u proteklih pet godina ostvarila znatne rezultate za Hrvatsku, a to je veći međunarodni ugled i utjecaj, inicijativu za demokratsku revitalizaciju, decentralizacija i ravnomjerni razvoj ruralnih područja, jačanje vojske i policije, prava hrvatskih branitelja, blokiranih građana, umirovljenika, a podržava i sve mjere koje su bile predložene za mlade.

Za njezinog protukandidata podsjeća da je za Hrvatsku govorio kako je slučajna država, kako je isključiv te da je dijelio narod na “mi ili oni”. Pritom je zadužio zemlju na više od 70 milijardi kuna čime je bacio Hrvatsku na koljena, a napominje kako ne treba zaboraviti da je slao specijalce na branitelje, ukinuo božićnice te smanjio plaće.

– Mi smo okupljeni oko vrijednosti koje nas spajaju, a to je snaga hrvatske obitelji, hrvatske mladosti, Domovinski rat, hrvatski branitelji, hrvatski heroji te budućnost za koju zajedno koračamo. Izbor nam je jednostavan, ili smo za snažnu, sigurnu i ponosnu Hrvatsku ili smo za povratak u slučajnu državu, zanemarivanje nacionalnih interesa uz dokaz nesposobnosti, lijenosti, bahatosti, arogancije i podjele. Ne smijemo Hrvatsku vratiti u onaj isti ponor u kojem je bila i iz kojeg se jedva izvukla, stoga vas sve pozivam da izađete na izbore 5. siječnja i da izaberemo politiku zajedništva, okupljanja, napretka, razvoja i pravog smjera za našu Hrvatsku. Vrijeme podjele mora ostati za nama kako bismo sve snage usmjerili na jačanje sigurnosti, gospodarstvo, znanost, školstvo, ostvarenje potencijala, razvoja i napretka Lijepe Naše Hrvatske. Uz vašu pomoć Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje i možemo samo reći, da Hrvatska zna odabrati.