Tradicija koja traje

Samoborska salamijada već odavno je nadrasla samoborsko područje i Zagrebačku županiju

Željku Prosinečkom iz Prosinca dvije nagrade na 35. Samoborskoj salamijadi
salamijada_010423_autor_fotografije_drazen_kopac__5.jpg__648x432_q85_subsampling-2 Dražen Kopač

Udruga „Zlatna šajba“, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Zagrebačke županije, organizirala je 35. Samoborsku salamijadu. Ove godine ocijenjeno je 148 salama.

– Protekle dvije godine živjeli smo životom na kakvog dotad nismo navikli, no unatoč pandemiji nismo se odrekli svojega hobija i u, granicama mogućeg, organizirali smo ocjenjivanje salama. Sada se vraćamo na stare staze… Nastavljamo organizirati natjecanje kojim pokazujemo bogatstvo autohtonih i tradicijskih proizvoda u pojedinim krajevima, rekao je Dubravko Viduč, predsjednik Udruge „Zlatna šajba“.

Najuspješnijim proizvođačima dodijeljene su Velike zlatne šajbe. U kategoriji „domaćih uzgajivača svinja“ najbolje je ocijenjena salama OPG-a Željka Prosinečkog iz Prosinca u općini Dubravica, koja je dobila i Zlatnu šajbu u kategoriji „domaćih proizvođača“. U ovoj kategoriji najboljom je ocijenjena salama Ivana Ivoša iz Zagreba. Velike zlatne šajbe dodijeljene su i kategorijama „međunarodnih proizvođača“, „suhomesnatih proizvoda“ i „špek-salama“.

Salamijadi su, uz ostale, prisustvovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović. Ministrica Vučković poručila je da nema jake poljoprivredne industrije ako nema domaće sirovine.

– Samoborska salama je vrijedan, kvalitetan proizvod s kojim se ponosimo. Ona je primjer stvaranja vrhunske dodane vrijednosti iz primarne poljoprivredne sirovine, rekla je ministrica.

Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine, još jednom je zahvalila svima koji su sudjelovali u zaštiti Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije.

– Salamijada je nadrasla i samoborsko područje i područje Zagrebačke županije i ona je danas međunarodno događanje. Suradnju s Udrugom Zlatna šajba nastavit ćemo i u narednim godinama, rekla je predsjednica Skupštine.

Događanja
Samobor