Saga o zagrebačkom otpadu se nastavlja, otpadni mulj ponovo prijeti!

Nastavlja se saga oko zagrebačkog pročistača otpadnih voda koji se nalazi na zagrebačkom Resniku, svega nekoliko kilometara zračne linije od Trga bana Josipa Jelačića. Kako javlja RTL zbog nedostatka prostora u bazenima za otpadni mulj nove se nakupine bacaju na obližnju cestu.

Prije nekoliko mjeseci zaustavljena je neobična praksa deponiranja mulja na poljoprivredne površine. Izvođač zadužen za zbrinjavanje mulja je uzo podizvođače koji su onda taj mulj odvozili, prema navodima upućenih, prvo u Drniš što im je zabranila lokalna vlast te kasnije u Međimurje. Iz gradske uprave su na posljednjoj sjednici Gradske skupštine istaknuli kako nisu znali za aktivnosti podizvođača.

Kako je deponiranje u Međimurje zaustavljeno, Zagrebački pročistač više nema gdje primati otpad, pa su ga počeli odlagati na pristupne ceste u istočnom dijelu Zagreba.

Pristupna cesta u zagrebačkim otpadnim vodama trebala bi služiti za prolaz, a trenutačno se na njoj odlaže mulj iz pročistača.

Trenutna situacija ne ulijeva povjerenje da se problem zagrebačkog mulja, sada već manjeg brda mulja, na Resniku efikasno rješava.

Bitno je napomenuti kako je na svom posljednjem zasjedanju Gradska skupština usvojila Plan gospodarenja otpadom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju koji upravo na Resniku planira izgradnju reciklažnog centra i izgradnju kompostane na Brezovici. Obije lokacije su već izazvale niz reakcija građana koji se bune proti takvih projekata u svojoj blizini.

Nameće se pitanje izgradnje takvih objekata i možda spalionice, koja se svojevremeno nudila kao rješenje za mulj, u urbanim i poluurbanim dijelovima dok znamo kako se radi o zajedničkim objektima Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Prema planu postojati će jedna regionalna lokacija koja bi onda služila za zbrinjavanje svog otpada iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo