Saborskim zastupnicima ostaje naknada za odvojeni život, ali se vraća kažnjavanje izostanaka

Neopravdani izostanci kažnjavat će se sa 150 kuna po danu plenarnog rada
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Neopravdani izostanci saborskih zastupnika s plenarne sjednice Hrvatskog sabora ponovno će se kažnjavati, a zastupnicima ostaje naknada za odvojeni život, odlučio je Odbor za izbor i imenovanja i upravne poslove.

Odbor, naime, nije prihvatio zahtjev Arsena Bauka (SDP) da se zastupnicima ukine pravo na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi tisuću kuna. Njegov prijedlog podržalo je dvoje članova Odbora (Bauk i Dalija Orešković), petero ih je bilo protiv, a suzdržana Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati).

Također, nakon što su popustile epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa i svi zastupnici dobili mogućnost vratiti se u sabornicu, Odbor je izvan snage stavio svoju odluku iz ožujka 2020. kojom se za vrijeme pandemije nisu “brojali” neopravdani izostanci, odnosno svi su se smatrali opravdanima. Izostanci će se sada ponovno “brojati” i to od danas.

Zastupnike koji neopravdano izostaju kažnjavat će se sa 150 kuna po danu plenarnog rada, a taj će im se iznos oduzimati od paušala koji iznosi tisuću i pol kuna mjesečno. Opravdavaju im se izostanci zbog bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, poziva suda, nazočnosti društvenim, političkim i inim skupovima na koje su pozvani te zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika