S polica povučen velik broj proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede: Opoziv dokazuje da funkcionira sustav sigurnosti hrane

Napominju kako kratkotrajni unos etilen-oksida neće ugroziti zdravlje potrošača

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su kako veliki broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcionira sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

– U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv (aditiv E410) u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU. Radi se o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u aditivu bile su također relativno niske, istaknuli su.

U Ministarstvu napominju da su tijekom lipnja i srpnja u EU održani sastanci gdje je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, što inače nije uobičajeni postupak.

– Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača, naveli su u priopćenju te nadodali kako EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelome svijetu te njeni potrošači uživaju najveću moguću zaštitu.

Naglašavaju da sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan, 365 dana u godini te da su povlačenja dokaz da sustav sigurnosti hrane i zdravlja potrošača funkcionira u praksi.

– Subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima, zaključuje Ministarstvo poljoprivrede.