S dolaskom novih mjera ZET pojačava broj vozila u udarnim terminima

U tijeku je i izrada naljepnica s točnim brojem putnika koji može biti u vozilu

Patrik Macek/PIXSELL

Prema novim mjerama, koje stupaju na snagu u ponoć, u javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević-Žgela izvijestila je da je u tijeku izrada naljepnica s točnim brojem putnika koji može biti u vozilu. Naljepnice će biti istaknute na prvim ulaznim vratima zetovih vozila, a na zglobnim autobusima i na prvim i na zadnjim vratima.

Također je rekla da su u zadnjih mjesec dana svakodnevno snimali popunjenost vozila i da su analize pokazale da je popunjenost 20 do 30 posto. Odstupanja se javljaju u slučaju prometnih poremećaja i zastoja, pa u određenom trenutku svi putnici žele ući u vozilo kako bi što prije stigli na odredište, dodala je.

Pojasnila je da vozači imaju obvezu voziti i paziti na sigurnost pri vožnji te da ne mogu paralelno i brojati putnike.

– U prometu je dnevno do 550 ZET-ovih vozila i kad bi u svakom vozilu imali određenu osobu koja bi kontrolirala broj ljudi, trebalo bi nam 1500 radnika za tri smjene, što je u ovom trenutku nemoguće, istaknula je.

Dodala je, međutim, da se prate linije s većim brojem putnika te će se pojačati broj vozila u razdobljima s većim brojem putnika, odnosno od 7 do 9 sati te od 14 do 16 sati.