Zasmetao ju je hidrant

Rusak prozvala zagrebačku gradsku vlast: Ne poštuje ustavno pravo privatnoga vlasništva

Rusak navodi da je gradska vlast na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu proširila put, posjekla drveće i izgradila hidrant
gordana rusak Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika stranke Bandić Milan 365 Gordana Rusak prozvala je gradsku vlast da ne poštuje ustavno pravo na privatno vlasništvo, jer je na katastarskoj čestici u Vugrovcu, koja je u privatnom vlasništvu, izgradila hidrant.

Rusak je na konferenciji za novinare rekla da je gradska vlast na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu proširila put, posjekla drveće i izgradila hidrant. Vlasnik te četice poslao je e-mail u nadležni gradski ured, ali odgovora nema.

– Ova gradska vlast okreće kotač povijesti natrag i dolazimo ponovno do konfiskacije, dakle, opet smo u 1945. Bez odgovora i objašnjenja, bez pokretanja potrebnih procedura ako je nečije zemljište potrebno da bi se proširio put i izgradio hidrant, kaže Rusak.

Također je optužila gradsku vlast da diskriminira obitelji s više djece u natječaju za dodjelu stipendija za izvrsnost jer je propisala da najviše dvoje djece iz jednog domaćinstva može dobiti stipendiju.

– Možete imati troje ili četvero djece koja su sva bolja od ostalih kandidata, ali samo dvoje djece može dobiti stipendiju, rekla je Rusak i najavila da će pokrenuti postupak ocjene pravne utemeljenosti.

Gradski zastupnik Nenad Predovan optužio je vladajuće i za diskriminaciju pri biranju kandidata za Gradsku upravu, odnosno mjesto pročelnika. Ustvrdio je da se sporna situacija dogodila kod izbora pročelnika stručne službe gradonačelnika i stručne službe za informacijski sustav, jer su nekim kandidatima bila unaprijed dostavljena pitanja.

– Jedna je djelatnica u Gradskoj upravi, koja je bila u doticaju s podacima o proceduri izbora pročelnika, prijavila USKOK-u neke kandidate koji su unaprijed dobili pitanja, a u veljači su odabrani upravo ti kandidati, kaže Predovan.

Rusak je također za prijedlog izmjene poslovnika Gradske skupštine rekla da je to “gušenje demokracije i stavljanje flastera na usta oporbenim zastupnicima”.

Grad Zagreb
Politika