Rugvica vodi brigu o svojim OPG-ovima

Načelnik Mato Čičak je još jednom pozvao sve svoje mještane da dobro prouče natječaje i prijave se za bespovratne subvencije

Da nema epidemije COVID-19 Općina Rugvica sada bi pripremala Sajam OPG-ova kojem je prošle godine uspješno dodana i Vanjkušijada. Nažalost, sajma nema, ali je načelnik općine Mato Čičak posjetio OPG Buk iz Rugvice kako bi podsjetio na važnost poljoprivredne proizvodnje u općini i pozvao vlasnike OPG-ova da prate i jave se na natječaje za poticanje poljoprivredne proizvodnje Zagrebačke županije donosi.

Naime, odlukom Skupštine Zagrebačke županije ukupni iznos od 6,5 milijuna kuna povećan je na 7,7 milijuna, a maksimalna bespovratna potpora iznosi do 150.000,00 kn.

-Veseli me što u općini imamo jako puno OPG-ova, posebno mladih ljudi koje se bave poljoprivredom. Jedan od takvih je i OPG Buk koji se primarno bavi proizvodnjom bučinog ulja. Ako mladi ne ostanu na zemlji tko će se baviti poljoprivredom– pita se načelnik Čičak dok je kušao bučno ulje obitelji Buk.

Marina Buk upoznala nas je sa svojim toplo prešanim bučinim uljem, te nuzproizvodima: bučinim brašnom, bučinim košticama i dodaje kako proizvode i grah koji je vrlo tražen. OPG su osnovali prije pet godina a uzgajaju isključivo buću golicu od koje proizvode bučino ulje.

-U vrijeme koronovirusa uključili smo se na platformu koji je pokrenula općina za on-line prodaju i to nam je puno koristilo. Narudžbi je bilo puno, pa čak strahujemo, da nećemo imati dovoljno proizvoda do iduće sezone- kaže Marina Buk.

Načelnik Mato Čičak je još jednom pozvao sve svoje mještane da dobro prouče natječaje i prijave se za bespovratne subvencije.

-I naša odluka da subvencioniramo uzgoj gusaka pokazala se odličnom mjerom, ona o uzgoju teladi nije prošla tako dobro, ali razmišljamo i dalje kako omislisliti subvencije i na lokalnoj razini- dodao je Čičak. (Borivoj Zimonja/Zabavni radio)