Restrikcije namirnica u dućanima

Najveći je problem šećer koji se u ovo doba godine prodaje u ogromnim količinama
namirnice Emica Elveđi/PIXSELL

Vlada će pripremiti paket mjera pomoći za proizvođače koji tvrde kako bez njih ne mogu sniziti cijene osnovnih namirnica po kojima ih nabavljaju trgovci, ali, sukladno vladinoj odluci, moraju ograničiti cijene devet osnovnih namirnica, piše Jutarnji list.

Kako saznaje dnevnik, ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer se sastala s dijelom proizvođača te se obvezala da će u suradnji s ministarstvima gospodarstva i financija uputiti prijedloge pomoći proizvođačima do završetka ovog tjedna ili najkasnije početkom narednog tjedna.

Tri dana nakon obaveze zamrzavanja cijena, kupci sve češće nailaze na prazne police ili ograničenje količina pojedinih namirnica koje mogu kupiti. Nakon što je trgovački lanac Boso prvi ograničio kupovinu šećera na dva kilograma po kupcu, isto najavljuju i mnogi manji trgovci. Što će poduzeti koja od 723 trgovine udružene u Savez udruga malih trgovaca, predsjednik Saveza Damir Aščić, kaže, još ne zna.

– Do jučer poslijepodne desetak članova javilo mi je da povlače robu limitirane cijene iz prodaje, a javljaju se i dalje. Zdrava logika govori da se raditi s gubitkom ne isplati. Donijeti odluku tako napamet, a da nam se ne da vremena da se riješimo zaliha, je lakomisleno i neodgovorno, kaže Aščić.

Najveći je problem, dodaje, šećer, koji se u ovo doba godine prodaje u ogromnim količinama.

– Sad je potrošnja i narasla pa sam, recimo, u svojim trgovinama prodao tri puta veću količinu, šest tona s gubitkom od po 50 lipa za kilogram. Neki se odlučuju na prodaju zaliha s gubitkom, ali pitanje je hoće li trgovci uopće imati interes nabavljati robu koja im je skuplja u nabavi nego u prodaji, a onda dolazi do nestašica, zaključuje Aščić.

U Državnom inspektoratu su potvrdili da trgovci imaju pravo odlučiti o tome koje će artikle držati, a koje neće na svojim policama (pa tako mogu izbaciti šećer iz asortimana), a nije protuzakonito ni ograničenje maksimalne količine pojedinog artikla koje jedan kupac smije kupiti, pišu novinari Jutarnjeg lista.

Hrvatska
Izbor urednika