Razmatra se i ukidanje mjera!?

Na pitanje je li izvjesno ukidanje svih epidemioloških mjera, Beroš je rekao da je to jedna od mogućnosti, ali da će to ovisiti isključivo o "ponašanju virusa"

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako Klinička bolnica Dubrava u četvrtom valu pandemije više neće biti samo covid bolnica već će oboljele primati i druge bolnice a ukidanje svih mjera ovisit će isključivo o ponašanju virusa.

Beroš je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s ravnateljima bolnica i članovima ekspertne skupine izjavio kako je dogovoreno je da se postigne kolektivna pripravnost cijelog zdravstvenog sustava ali da to ne znači da se odustaje od centraliziranog pristupa.

-Dogovorili smo da će Klinika za infektivne bolesti i dalje biti primarni centar. Nakon toga, ovisno o rastu brojeva, punit će se i druge ustanove, poglavito pojedini njihovi dijelovi- izjavio je.

-U ovom trenutku imamo 427 hospitaliziranih, 55 je na respiratoru, što je više nego prošle jeseni, odnosno prošlog 30. kolovoza. I zato smo se sastali, jer moramo biti spremni- kazao je.

Zasad je osigurano oko 410 covid postelja a u Zagrebu će u ovom trenutku iz plana bile izuzete KB Merkur i Sveti Duh, međutim, dodao je, i te će se bolnice ako će trebati, prilagoditi situaciji.

Na pitanje je li izvjesno ukidanje svih epidemioloških mjera, Beroš je rekao da je to jedna od mogućnosti, ali da će to ovisiti isključivo o “ponašanju virusa”.

Rekao je i kako o cijepljenju zdravstvenih djelatnika trećom dozom mišljenje treba reći struka.

-Još uvijek u stručnoj medicinskoj dokumentaciji nema jasnih utemeljenja i jasnih algoritama za primjenu treće doze. Nova je bolest, nove su okolnosti- rekao je Beroš.

Istaknuo je kako je početak četvrtog vala drugačiji nego krajem prošlog ljeta jer su kliničke slike lakše pa i broj novozaraženih nije relevantan kao ranije.

-Relevantan je onaj broj koji će opteretiti zdravstveni sustav, a to je broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika na respiratoru no zasad ćemo se držati općih mjerila- kazao je Beroš.