San koji se ostvaruje nakon 20 godina čekanja

Radovi na autocesti Zagreb-Sisak u završnoj fazi

U tijeku je projektiranje čvora Žažina, kojim će i Petrinja i Glina dobiti izravan priključak na autocestu
Sisak: Župan Celjak obišao radove na dovršenju izgradnje autoceste Zagreb-Sisak, novog mosta preko rijeke Odre i komunalnog pristaništa u Sisku Nikola Cutuk/PIXSELL

Župan Ivan Celjak , s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao je aktivna gradilišta na području Lekenika i Siska. Obilazak je počeo u Lekeniku, na gradilištu dionice Lekenik-Sisak.

-San napokon postaje stvarnost, izvođači asfaltiraju autocestu do Siska. Još uvijek nismo svjesni što će značiti neposredna povezanost Siska i Zagreba autocestom i u demografskom i u gospodarskom smislu. Pogotovo kad uzmemo novu kartu regionalnih potpora i činjenicu da je najjeftinije ulaganje poduzetnicima upravo na području Sisačko-moslavačke županije. Blizina Zagreba, siguran sam, jamči i dolazak mladih obitelji, pogotovo uzmemo li u obzir da smo s ministarstvom nadležnim za graditeljstvo dogovorili izgradnju 20 višestambenih zgrada na području Siska. To znači da ćemo za godinu dana imati 380 stanova više na području Siska- rekao je župan Celjak i dodao kako treba znati da su u Sisku svi sadržaji, vrtići, škole, sportski objekti, dostupni u roku od 10 minuta što će, nada se, privući mlade obitelji.

-Zaista smo sretni što napokon vidimo asfaltiranje, dovršetak autoceste do Siska. Sad, hoće li to biti tri mjeseca prije ili kasnije, to nam ovog trenutka nije bitno, jer ovaj san čekamo već 20 godina- zaključio je Celjak.

Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, izvijestio je kako je dionica autoceste A 11 Lekenik-Sisak duga 10,9 kilometara, a ukupna dužina autoceste od Zagreba do Siska 42 kilometra.

-Gradnju pratimo od prvog dana, zadovoljni smo s onim što danas vidimo. Znamo koji su sve problemi u realizaciji bili, od nedostatka materijala na ovom prostoru pa do vremenskih uvjeta. Kroz Fond solidarnosti, kao posljedica petrinjskog potresa, realizirano je gotovo 100 milijuna eura prometnica. Ministarstvo je ukinulo i naplatu cestarine- rekao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu.

Osim same autoceste, nastavio je Mihotić, izuzetno je važan trenutak da će gradnjom čvora Žažina, koji se sada projektira, i Petrinja i Glina dobiti izravan priključak na autocestu. Ta je investicija procijenjena na 6,5 milijuna eura. Hrvatske autoceste sada provode natječaj za prolaz u Zagrebu, preko Ranžirnog kolodvora, koji će autocestu spajati na Sarajevsku ulicu s centrom Zagreba. To u konačnici znači da će, kad autocesta bude dovršena, za manje od pola sata dolaziti iz centra Siska u centar Zagreba.

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta naglasio je kako je i u ovom projektu ključna koordinacija.

-Hrvatske ceste su u zadnjem periodu na područje ove županije uložile oko 22 milijuna eura bez PDV-a. Ovdje razgovaramo o koordinacijskoj akciji između Hrvatskih autocesta i cesta što se tiče čvora prema D 36 i na kraju imamo most Odra i pristupne ceste. Svi radovi su u vremenskom planu i bit će završeni koordinirano- rekao je Leverić i poručio da se završetak očekuje tijekom ljeta.

 

Aktualno
Regija